Ministarstvo rada: Ispunjene sve obaveze prema Zastavi INPRO

Vesti 12. dec 201621:07 > 21:10
N1

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja večeras je saopštilo da je većina zahteva štrajkača kragujevačkog preduzeća "Zastava INPRO" koji se odnose na privatizaciju preduzeća u nadležnosti Ministarstva privrede.

Odgovarajući na pismo u kojem su invalida rada kragujevačkog preduzeća koji štrajkuju pozvali ministra Aleksandra Vulina da ih poseti i razgovara o rešavanju problema, Ministarstvo za rad je navelo da je u zakonskom roku ispunilo sve svoje obaveze prema zaposlenima i samom preduzeću „Zastava INPRO“.

„Poslednja zarada, za septembar 2016. godine, zaposlenima je isplaćena 26. oktobra ove godine. Pre privatizacije odobrena su dva socijalna programa za 150 radnika“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo za rad je podsetilo da je dva puta u preduzeće upućivalo miritelje Agencije za mirno rešavanje radnih sporova, da su štrajkači oba puta odbili svaki ragzovor, navodeći i da su inspektori za rad obavili nadzor i poslodavcu odmah izdali nalog za isplatu zaostalih zarada.

„Predstavnici Ministarstva za rad su više puta razgovarali sa štrajkačima, ponudili im moguća rešenja i ponovo zaposlenima ponudili socijalni program koji je u skladu sa zakonom i koji su prihvatili ostali radnici, ističući da dodatni iznos za socijalni program, koji su tražili štrajkači, može da obezbedi jedino poslodavac iz sopstvenih sredstava“, piše u saopštenju.

Ministarstvo za rad je navelo da svakodnevno kontaktira sa upravom preduzeća, kao i sa stručnim licima za radno osposobljavanja i profesionalnu rehabilitaciju osoba sa invaliditetom, kao i da će u buduće biti na raspolaganju svim radnicima preduzeća.

Invalidi rada kragujevačkog preduzeća Zastava INPRO u štrajku uputili su ministru za rad Aleksandru Vulinu otvoreno pismo u kojem su pozvali da ih poseti i razgovara o rešavanju problema.

„Vi imate dva izbora, da prihvatite naš poziv i dođete među nas, razgovarate sa nama ili pošaljete policiju da nas istera iz hala. I jedno, i drugo istorija je već videla i pamti. Vaš izbor odrediće Vaše mesto“, poručili su Vulinu štrajkači Zastava INPRO.

Radnici sa invaliditetom su više od 50 dana štrajkovali glađu, a posle toga nastavili protest u fabrici Zastava INPRO jer ne pristaju da budu tehnološki višak u delu preduzeća koji nije kupio francuski „Trigano“.

Oni su danas zatražili od direktora fabrike Zastava INPRO i Grupe Zastava vozila da im se odmah isplate kompletna zarada za avgust i doprinosi, kako je dogovoreno sa predstavnicima Vlade, dostave obračunski listići i isplati kompletna zarada za oktobar sa doprinosima i dostavi originalna pošiljka koju je ministarstvo rada rada uputilo štrajkačima.