Mozaik Srbije – Sajam nacionalnih manjina

Vesti 10. dec 201614:11 > 14:12
N1

Povodom međunarodnog dana ljudskih prava, koji je ove godine u Srbiji posvećen nacionalnim manjinama, u Beogradu je po prvi put otvoren i Sajam nacionalnih manjina, pod sloganom "Mozaik Srbije".

Predstavnici 15 nacionalnih manjina koji žive u Srbiji predstavili su svoju kulturnu baštinu, gastronomske spcijalitete i stare zanate.

„U Srbiji živi 26 nacionalnih manjina, od kojh 21 ima svoj nacionalni savet. Mi smo zemlja koja ima ne samo dobre zakone kad je reč o položaju nacionalnih manjina, nego se trudimo da svi ti zakoni sprovedu u praksi“, rekla je direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović.

Nacionalne manjine kažu da se u Srbiji osećaju dobro i da su zadovoljne svojim statusom.

„Vlaška zajednica u Srbiji ima sva prava kao i ostale manjine i većinski narod“, kaže Radiša Dragojević iz Nacionalnog saveta Vlaha.

Silađi Mikloš iz Nacionalnog saveta Mađara kaže da pripadnici manjina u Srbiji nemaju dovoljno znanja o tome kakva sve prava imaju, dok Dubravko Bilinović iz Hrvatskog kulturno-prosvetnog društva „Matija Gubec“ kaže da manjine međusobno sarađuju.

Izveštava Maja Đurić: