Advokati nezadovoljni pregovorima sa Ministarstvom pravde

Vesti 19. dec 201415:27 > 15:29
N1

Advokatska komora Srbije saopštila je da nije zadovoljna tokom pregovora sa predstavnicima Ministarstva pravde i da sve ukazuje da dogovor neće postići.

„Pred sutrašnji sastanak moramo da kažemo da je teško naći pozciju za koju bi smo mogli da kažemo da je optimistična. Naprotiv, sve ukazuje da će se ‘tradicionalno’ loši odnosi na relaciji – advokatura – Ministarstvo pravde nastaviti, ako ne i produbiti“, navodi se u saopštenju Komore na sajtu „Protest advokata“.

Predstavnici advokature i Ministarstva pocceli su pregovore 15. decembra, nastavili ih 17. i 18. decembra, a sledeći sastanak je sutra, 20. decembra.

Kako su naveli u saopštenju, „realnog optimizma“ bilo je samo prvog dana kada se razgovaralo o bitnim promenama Zakona o javnom beležništvu, ali je već na sledećem sastankudošlo do „prestrojavanja u timu Ministarstva pravde“.

„Umesto da su pregovori ostali u okvirima profesionalnog suprotstavljanja pravnih argumenata koje je iznela advokatura, a na koje predstavnici Ministarstva pravde nisu mogli da daju profesionalno kompetentan odgovor, cela rasprava je sa njihove strane prešla na politiccki teren“, ocenila je Komora.

U saopštenju se dodaje da advokati „do kraja“ ostaju dosledni u zastupanju interesa koji će dovesti do rešenja „koje će, sa aspekta zakonitosti i ustavnosti, dovesti do uspostavljanja reda.., a sa stanovišta vladavine prava oznacciti dobitak i za građane“.

Advokati u Srbiji štajkuju više od tri meseca, od 17. septembra i traže smanjenje paušalnog poreza, izmene više zakona o notarima, a zahtevali su i smenjivanje ministra pravde Nikole Selakovića.