Karadžić: Zločin u Srebrenici počinila je poremećena pamet

Vesti 08. dec. 201609:18 > 09:28
Podeli:
Izvor: Reuters/Robin van Lonkhuijsen

Haški osuđenik Radovan Karadžić izjavio je, za Nedeljnik, da je rat doživeo sa velikom tugom, a da su glavni krivci "izvan Bosne i Jugoslavije". Rekao je da žali za raspadom SFRJ, a o odgovornosti za zločine u Srebrenici kaže: Ko god je to uradio, bio je to izdajnik srpskog naroda i najviše je oštetio srpske interese.

Radovan Karadžić je – uz napornu i dugačku proceduru sa potpisivanjem nekoliko dokumenata i odobrenjem samog Suda i, u ovom slučaju, osuđenika – pristao da, posle nemačkog Cajta, u svom prvom intervjuu za srpske medije posle presude Tribunala, i pošto je osuđen na 40 godina zatvora, zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti nad Muslimanima i Hrvatima tokom rata u Bosni i Hercegovini – za Nedeljnik odgovori na pitanja o ratnim dešavanjima devedesetih, svojoj ulozi u tim događajima, o uzrocima i posledicama, ko je kriv za raspad Jugoslavije, o zločinima, Srebrenici, svom hapšenju i izručenju…

„Rat sam doživeo sa velikom tugom, čak i pre nego što je rat izbio. Bio sam prilično siguran šta će se desiti ako se tok događaja nastavi, i produži sa guranjem ka nelegalnoj i jednostranoj nezavisnosti. I to ne samo na osnovu prošlosti već i na osnovu onoga što se dešavalo u Hrvatskoj 1991. godine“, rekao je Karadžić.

On je u razgovoru za Nedeljnik rekao da su po njegovom mišljenju glavni krivci za rat „izvan Bosne i Jugoslavije“.

„Iako međuetnički odnosi nisu bili idealni, nama je išlo vrlo dobro i sa muslimanskim i sa hrvatskim strankama. Ja sam imao veoma dobar odnos sa gospodinom Izetbegovićem…“, rekao je Karadžić.

Prvi predsednik Republike Srpske i haški osuđenik žali zbog raspada Jugoslavije i načina na koji je rasturena.

„Ako je Jugoslavija morala biti rasturena, to je trebalo učiniti kao u Skandinaviji. Meni se sviđala Hrvatska, tamo sam stekao dobar deo svoje edukacije, i nikad lično nisam imao nikakvih problema, ali njihova osećanja protiv Jugoslavije i Srba su prevladala i rezultirala još jednim krvoprolićem“, rekao je Karadžić.

O odgovornosti za zločine u Srebrenici, Karadžić je rekao:

„Ko god je to uradio, bio je to izdajnik srpskog naroda i najviše je oštetio srpske interese. To se nikad nije desilo u našoj istoriji, i nije se smelo dogoditi ni sada. To je bilo potpuno idiotski i glupo, počiniti zločin koji se mogao izbeći, i to na kraju rata koji smo dobijali. Za nas je to bilo potpuno neočekivano i neverovatno. Kao da je to učinila neka poremećena pamet“.

Karadžić je u razgovoru za Nedeljnik govorio o predratnim dogovorima sa Alijom Izetbegovićem, odnosu prema Hrvatskoj, kako je Izetbegović predlagao ujedinjenje Srbije i Srpske, o Miloradu Dodiku, sećanjima na susrete sa Aleksandrom Vučićem, zašto Sarajevo još uvek doživljava kao svoj grad, šta bi radio danas da je na slobodi…

Izvor : Nedeljnik