OEBS proglasio Ličnosti godine u Srbiji za 2016.

Vesti 07. dec 201621:07 > 21:12
Tanjug/Dimitrije Goll

Misija OEBS-a u Srbiji proglasila je dobitnike nagrade "Ličnost godine" za 2016. za doprinos u oblasti vladavine prava, poštovanja ljudskih prava u krivično pravnom sistemu, zalaganja za slobodu i poštovanja etike u medijima, kao i tolerancije i društvenog aktivizma.

Ovogodišnji dobitnici nagrade su sudije Vrhovnog kasacionog suda Radmila Dragičević Dičić i Snežana Andrejević, novinarka Tamara Skroza i profesor Državnog univerziteta u Novom Pazaru Senad Ganić. Njima su uručena priznanja na svečanosti u beogradskom hotelu „Hajat“.

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio zahvalio je dobitnicima nagrada na doprinosu u oblasti vladavine prava i poštovanja ljudskih prava, navodeći da su to zajedničke vrednosti koje su obeležile dosadašnje profesionalne karijere dobitnika.

Oricio je naveo da Misija pruža pomoć Srbiji u cilju da postigne demokratski sistem koji u potpunosti funkcioniše, uključujući i nezavisne, slobodne i odgovorne medije.

On je takođe zahvalio srpskim partnerima na odličnoj saradnji u suočavanju sa zajedničkim izazovima.

Snežana Andrejević, sudija Vrhovnog kasacionog suda, nagrađena je za posvećenost u sprovođenju reformi u oblasti pravosuđa. Ona je tokom 2016. godine imenovana za predsednicu Radne grupe nadležne za izradu pravila za anonimnost sudskih odluka, koja predstavlja ključni dokument koji jasno definiše pravo da javnost bude informisana o sudskim odlukama.

Radmila Dragičević Dičić, takođe sudija Vrhovnog kasacionog suda, nagrađena je za posvećenost poštovanju ljudskih prava u oblasti krivičnog prava. Vodila je radnu grupu koja je izradila smernice za sprovođenje principa nekažnjavanja žrtava trgovine ljudima. Radila je na primeni jednakog principa prema izbeglicama u prekršajnom postupku za prekršaje kao što su ilegalni ulazak ili ilegalni boravak u zemlji.

Tamara Skroza, novinarka nedeljnika Vreme i portala Cenzolovka, nagrađena je za doslednost u angažovanju i promovisanju medijskih sloboda, etike u medijima i tolerancije u novinarstvu.

Profesor međunarodnoj javnog prava na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru Senad Ganić dobio je priznanje za izuzetan doprinos građanskom aktivizmu, podršku toleranciji, nediskriminaciji i multikulturalnom okruženju.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici političkog i kulturnog života, kao i predstavnici diplomatskog kora.