Ombudsman odgovorio poslaniku SNS-a na temu prava deteta

Vesti 07. dec. 201618:03 > 18:06
Podeli:
Izvor: N1

Zaštitnik građana Saša Janković saopštio je da je na brojne probleme u oblasti prava dece ukazivao od 2007. i da su, nažalost oni opstali do danas.

Janković je povodom izjave poslanika Marka Parezanovića (SNS) na sednici parlamenta održanoj 22. novembra o medijskim istupima ombudsmana u oblasti prava deteta, dostavio Skuštini Srbije pisani odgovor na tu temu.

„U prethodnih deset godina, u svim godišnjim izveštajima, koji su dostavljani Narodnoj skupštini Srbije i objavljeni u Službenom glasniku, i više posebnih izveštaja, obaveštavao sam i upozoravao na problem siromaštva dece u Srbiji“, naveo je ombudsman.

On je, kako je objavljeno na sajtu Zaštitnika građana, dodao i da je tim izveštajima obaveštavao i upozoravao „i na nedostatak usluga, sredstava i servisa podrške deci, posebno onoj u osetljivom položaju“.

„Apelovao sam, preporučivao, predlagao i davao inicijative da se uvedu nedostajuće usluge i razvijaju postojeće, obezbedi podrška siromašnim porodicama i deci i na adekvatan način reaguje na visok rizik od siromaštva kome su deca izložena“, naveo je Janković.

On je ukazao i da su „nažalost brojni problemi – izazvani ili povezani sa siromaštvom, ekonomskim stanjem države, načinom raspodele sredstava i ekonomskim i finansijskim merama – na koje sam ukazivao još 2007, opstali do danas“.

„Dozvolite mi da podsetim da sam, zajedno sa (tada i sada) predsednicom Narodne skupštine i Odbora za prava deteta, Majom Gojković, 2014. otvorio Godišnju konferencije Mreže ombudsmana za decu Jugoistočne Evrope, čija je tema bila „Ekonomska kriza – usluge za decu (ni)su opstale?“ i koja se bavila pogubnim uticajem ekonomske krize i mera štednje na položaj i dobrobit dece“, dodao je Janković.

On je napomenuo i da će dokumentom uz odgovor podsetiti na neke od svojih ocena u prethodnoj deceniji, koje su sadržane u redovnim godišnjim i u posebnim izveštajima koje je upućivao parlamentu.