RTK prekinula emitovanje programa

Vesti 07. dec. 201614:30 > 14:33
Podeli:
Izvor: N1

Radio-televizija Kragujevac prekinula je danas emitovanje programa po uobičajenoj šemi i na ekranu stoji samo logo, uz kajron kojim se obaveštavaju gledaoci o problemima u toj medijskoj kući.

Prema saopštenju sindikata „Nezavisnost“ u RTK, danas su tri izvršitelja, po tužbama zaposlenih za neisplaćene zarade, popisala kompletnu opremu za proizvodnju i emitovanje programa. „Zbog nemogućnosti da profesionalno izveštava javnost, Radio-televizija Kragujevac od danas ne emituje program po ustaljenoj programskoj šemi“, navodi se u saopštenju.

Zaposleni su se odlučili na takav korak ne samo zbog šest neisplaćenih zarada već i zato što im je osporeno pravo na profesionalni i dostojanstveni rad, kažu u toj medijskoj kući.

Na prvoj prodaji dela popisane opreme po tužbama 26 zaposlenih za zarade juče je na licitaciji RTK ostala bez sva četiri automobila, računara za montažu i grafičku obradu, jedne kamere i agregata.

Kupac tri računara i jedne kamere u ukupnoj vrednosti oko 300.000 dinara bio je Grad Kragujevac, zbog čega su zaposleni izrazili „šok i ogorčenje“ i postavili pitanje gradonačelniku s kojim je motivima lokalna vlast kupila tu tehničku opremu RTK.

U saopštenju grada koji je objavljeno na sajtu RTK, navodi se da je lokalna samouprava „kupila deo opreme Radio-televizije Kragujevac za koji postoji ili će postojati potreba organa Grada“.

„Grad Kragujevac je raspoložen da kupljenu opremu, ukoliko Televizija Kragujevac iskaže potrebu, ustupi na korišćenje RTK, u skladu sa zakonom“, navodi se u saopštenju i dodao da grad, zbog finansijske situacije, „nažalost nije u prilici da ;kroz ;projektno sufinansiranje pomaže rad medija u Kragujevcu“.

Kupovina dela opreme RTK će, kako se navodi u saopštenju, biti „neki vid podrške“.

Radio-televizija Kragujevac je privatizovana pre godinu dana a kupac te medijske kuće je biznismen iz Kruševca, Radoica Milosavljević.