Ristivojević: Fakultet i Beljanski dele odgovornost

Vesti 07. dec. 201613:24 > 13:28
Podeli:
Izvor: N1

Šef Katedre za krivično pravo Pravnog fakulteta u Novom Sadu Branislav Ristivojević izjavio je danas da je u slučaju doktorata advokata Slobodana Beljanskog odgovornost i na tom fakultetu - za izdavanje uverenja na osnovu kojeg mu je data diploma, ali odgovornost je i na advokatu Beljanskom koji je koristio tu titulu.

„Moj utisak je da se odgovornost deli. Mi jesmo krivi za to 2001, kao kuća. Ovako nešto ne bi smelo da se desi jednoj urednoj instituciji, ali okolnosti su bile takve. Univerzitet izdaje diplomu, a fakultet izdaje uverenje o diplomiranju. Pretpostavljam da je odgovoran onaj ko mu je to uverenje izdao 2001. godine, ali taj čovek nije živ. Činjenica je da mi nismo znali o tome ništa“, rekao je Ristivojević na konferenciji za novinare.

Ristivojević je bio na čelu komisije koja je prošlog meseca poništila doktorat Beljanskog, a kako je rekao, nisu ga zvali na konsultacije tokom tog procesa, niti su saslušali činjenice sa njegove strane povezane s tim slučajem.

On je ponovio da je 1992. godine istekao rok za odbranu doktorata od pet godina, i dodao da su tada dva člana istupila iz komisije za doktorat, kao i da Beljanski nije imao ni status magistra, što je bilo potrebno za doktorat.

Po njegovim rečima, tokom sledeće odbrane, 2001. godine, na Pravnom fakultetu je bio „krizni štab“, a situacija je bila „uzavrela“, te se u tim okolnostima pojavila odluka o odobravanju odbrane „bez prijave doktorata i ocene kandidata“.

Po njegovim rečima, sadašnje rukovodstvo Fakulteta je shvatilo da se Beljanski „lažno predstavlja kao doktor“, jer je tužba s pečatom tog advokata uručena prošle godine, uz titulu „dr“ koja „do tada nije korišćena“.

Zamoljen da prokomentariše odluku Pokrajinske inspekcije koja je 2001. utvrdila da „ne postoji pravni osnov za poništavanje doktorata“, Ristivojević je rekao da je obrazloženje bilo „neobično“, navedena je „celokupna politička situacija“.

„Inspekcije se ne bave politikom, već zakonom i morali su ovde da stoje članovi zakona za ovakvu odluku“, rekao je Ristivojević, navodeći imena potpisnika tog dokumenta kao „gospodje Dobanovački i Pribiš“.

Ristivojević je rekao da se nije postupalo po žalbi koju je Beljanski uputio Pravnom fakultetu i Dekanatu tog fakulteta, jer „nije označio organ kojem je žalba upućena“ po pravilima upravnog spora.

Ocenio je pisanje medija o tom slučaju kao „dezinformacije, poluistine i kampanju protiv Pravnog fakulteta“, posebno jer su neki mediji njega naveli i kao nekadašnjeg portparola Demokratske stranke Srbije.

Dodao je da je to jedini takav slučaj u istoriji Fakulteta, te da nisu proveravani doktorati drugih ljudi.

Vladimir Beljanski: Ne može se govoriti o odgovornosti Beljanskog već samo Fakulteta

Advokat Vladimir Beljanski, punomoćnik Slobodana Beljanskog u sporu oko doktorata sa Pravnim fakultetom u Novom Sadu, izjavio je danas da se ne može govoriti o Slobodanovoj odgovornosti za korišćenje titule doktora, već o „postupku koji je sprovodio Pravni fakultet“.

„Imamo situaciju da je Nastavno naučno veće odobrilo doktorat, da je formirana komisija i da je bila uspešna odbrana. Izdata je diploma koju su potpisali dekan Pravnog fakulteta i Univerzitet u Novom Sadu. Prema tome, Slobodan Beljanski je svoje obaveze u celosti ispunio“, rekao je Vladimir Beljanski.

Kako je naveo, cela priča o odgovornosti Slobodana Beljanskog se mora posmatrati kroz rešenje koje je doneo novi dekan Ljubomir Stajić i kojim se oglašava ništavnim doktorat koji je odbranjen, zbog toga što „nije podnet zahtev za odbranu doktorata“.

„To je potpuno besmislena tvrdnja, jer same činjenice da je izašao na odbranu i da od 2001. godine koristi titulu doktora nauka, su dovoljne da zahtev nije neophodan, niti Pravni fakultet ima mogućnost da sada poništava. Tako da nema propusta na strani Slobodana Beljanskog“, rekao je njegov zastupnik Vladimir Beljanski.

Kako je objasnio, zakon kaže da „ako je stranka izričito ili prećutno pristala na rešenje koje je doneto“, kao što je Beljanski pristao da brani doktorat, primi diplomu i koristi titulu doktora, onda kasnije više nema mogućnosti za poništavanje na tom osnovu.

Vladimir Beljanski je dodao da Pravni fakultet „zloupotrebljava pravo“, jer pre drugostepenog rešenja o poništenju, koje treba da donese Savet fakulteta nakon podnete žalbe, na današnjoj konferenciji za novinare pokušava da obrazloži šta nije u redu sa doktoratom.

„Ovako nešto se nikada nije radilo. To sramoti Pravni fakultet u celosti, kao što ih sramoti i samo poništavanje doktorata“, rekao je Vladimir Beljanski za agenciju Beta.

Na tvrdnje šefa katedre za krivično pravo Pravnog fakulteta u Novom sadu Branislava Ristivojevića, da se po žalbi Beljanskog nije postupalo jer „nije označio organ kojem je žalba upućena“, Vladimir Beljanski je rekao da se žalba podnosi Savetu fakulteta, čiju nadležnost „stranka u sporu osporava“.

„Mi osporavamo njihovu nadležnost, a prema pravilima koja je izdao dekan, oni treba da postupaju po toj žalbi ukoliko smatraju da su nadležni, a mi da se žalimo na odluku. No, ukoliko ne smatraju da su nadležni i da smo mi u pravu, treba da pošalju žalbu nadležnom organu. Veoma mi je žao što Pravni fakultet ne zna dovoljno propise, to im ne služi na čast“, rekao je Vladimir Beljanski.

On je osporio i tvrdnje Ristivojevića sa današnje konferencije za novinare da je „sadašnje rukovodstvo shvatilo da se Beljanski lažno predstavlja kao doktor, kada im je uručena tužba sa pečatom ovog advokata prošle godine, na kojem je pisalo dr, a koji do tada nije korišten“.

„To je čista laž. Slobodan Beljanski je na tom istom fakultetu bio koautor udžbenika iz krivično-procesnog prava gde piše da je doktor, držao je predavanja iz pravne etike kao doktor, a kao doktor bio i u upravnom odboru tog fakulteta“, rekao je Vladimir Beljanski, i dodao da postoje dokumenti iz 2009. godine koje je Pravni fakultet primio, a na kojima takođe piše „dr“.

Prema njegovom mišljenju, današnja konferencija na štampu koju je Ristivojević održao na Pravnom fakultetu, služi za „odbranu rešenja dekana koje je nezakonito i koje sa navedenim razlozima nije održivo“.

„Drugi razlog za poništavanje doktorata ne mogu da navedu, jer više ne postoji mogućnost da se doktorat poništi“, dodao je Beljanski.

Beljanskom je 7. novembra ove godine stiglo Rešenje o poništavanju doktorata, u kojem se navodi da je na inicijativu Katedre za krivično-pravne nauke, preispitana zakonitost njegovog rada „Jugoslovenski krivični postupak i međunarodni pravni standardi“, koji je odbranio pre 16 godina, te da je utvrđeno da „ne postoji prijava za odbranu“.

U Rešenju stoji da „zahtev za odbranu doktorske disertacije ne može da se podnese neformalno, niti prećutno, već je u pitanju složena, propisima strogo predviđena procedura“, a rešenje je potpisao dekan Pravnog fakulteta Ljubomir Stajić.