Tanja Miščević očekuje otvaranje, ali i zatvaranje poglavlja

Vesti 06. dec. 201619:42 > 19:46
Podeli:
Izvor: N1

Šefica pregovaračkog tima za pregovore o članstvu Srbije u EU Tanja Miščević rekla je da se nada da će pored poglavlja 5 o javnim nabavka sledeće nedelje biti otvorena i privremeno zatvorena poglavlja 25 i 26 koja se odnose na nauku i istraživanje i kulturu i obrazovanje.

Tanja Miščević je na predstavljanju godišnjeg izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije u Privrednoj komori Srbije (PKS) zahvalila „na lepim vestima da se spremimo za Brisel sledećeg utorka“ za poglavlje 5 – javne nabake.

„Ja sam i dalje veliki optimista da će to biti i naše prvo zatvaranje dva poglavlja“, rekla je ona i podsetila da se poglavlja 25 i 26 istovremeno i privremeno zatvaraju jer nemaju merila za zatvaranje, ali da to ne znači da se na njima neće raditi.

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport je rekao da misli da postoji dogovor članica za poglavlje 5 a da se razgovori o poglavljima o 25 i 26 nastavljaju.

„Radujemo se sa sve većim uverenjem skorom otvaranju dodatnih poglavlja u pregovorima o članstvu. Komesar (za susedsku politiku i pregovore o članstvu Johanes) Han nam je rekao da će to biti sledeće nedelje i mislim da će to biti još jedna važna poruka o posvećenosti EU putu Srbije“, rekao je Devenport.

On je rekao da je EU posvećena politici proširenja i evropskim integracijama Srbije i da se to redovno potvrđuje u Savetu EU a da će to još jednom biti potvrđeno kroz nekoliko dana u tom telu Unije.

Tanja Miščević je rekla da je cilj Srbije da sledeće godine ispuni što više merila i pripremi što više pregovaračkih pozicija za otvaranje poglavlja.

Ona je rekla da Srbija radi na pripremi poglavlja 7 – pravo intelektualne svojine, i poglavlju 20 – preduzetništvo i industrijska politika, i izarazila nadu da će uskoro u PKS predstaviti aktivnosti za poglavlje 29 – Carinska unija, kao i poglavlje 33 – finansijska i budžetska pitanja.

Tanja Miščević je rekla da smatra da poglavlje 33 treba što pre otvoriti, iako se odnosi na izgradnju kapaciteta za davanje i povlačenje sredstava iz budžeta EU koja će Srbija moći da koristi kao članica.

Ona je rekla da je pripremljen prvi nacrt pregovaračke pozicije za to poglavlje.

Miščevićeva je rekla da će i poglavlje 3 koje se odnosi na pravo poslovnog nastanjivanja i slobodu pružanja usluga među poglavljima koje Srbija planira da brzo otvori.