Vandali uništili izložbu o Vukovaru u Novom Sadu

Vesti 06. dec. 201612:56 > 17:48
Podeli:
Izvor: Tanjug/Jaroslav Pap

Nepoznati počinioci porazbijali su šest izloga u kojima su se nalazile umetničke fotografije, sa izložbe "Vukovar - ubijanje jednog grada", postavljene povodom 25. godišnjice ratnog razaranja Vukovara.

Na izlozima su pre dva dana prvo osvanuli natpisi „A ubijanje Srba?“, „Stoko“, „Je*o vas Vukovar“, da bi sinoć bili polupani, prenosi 021.rs.

Kako su rekle radnice u obližnim radnjama, policija je pozvana i čeka se da obave uviđaj.
Autor izložbe Srđan Veljović kaže za 021 da je namera bila da se fotografijama podseti na uništavanje Vukovara. On dodaje da ga nije iznenadila ni ovakva reakcija.

„Prvi utisak je da su vandali lenji, jer im je dugo trebalo da primete izložbu i reaguju. Međutim, to smo i imali na umu, jer tema proizvodi takvu vrstu reakcije. Dok sam birao fotografije gledao sam da budu neupitne i očišćene od svih politika o tome ko je prvi počeo, i ko smo ‘mi’, a ko ‘oni’. Poruka iza ovakvog čina je da i dalje postoji jedan mlad i besan svet. Zbog toga mi je žao, jer njima je verovatno teško u životu. Tako da ako im je uništavanje učinilo estetski ugođaj, onda je i to neka korist od izložbe“, priča Veljović za 021.rs.

Izvor : Tanjug/Jaroslav Pap

On dodaje da je ideja postavke bila da se ukaže na to da je postojao jedan grad i da je on uništen. Istovremeno, autor je želeo da se posle četvrt veka okrenu karte.

Izložbu su postavili „Art klinika“ i „Žene u crnom“ na 25. godišnjicu pada Vukovara. Trebalo je da traje mesec dana.