I Han i Devenport automobilima u Botaničku baštu

Vesti 05. dec 201616:39 > 16:41
Tanjug/Tanja Valič

Evropski komesar za proširenje Johanes Han i šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport posetili su Botaničku baštu "Jevremovac"u Beogradu i Zeleni paviljon obnovljen novcem Unije. Oni su najpre obišli Japanski vrt sa mini jezerom i fontanom, nakon čega su se pridružili studentima Biološkog fakulteta u velikoj staklenoj bašti.

Veliki i mali staklenik Botaničke bašte u Beogradu obnovljeni su sredstvima Evropske unije sa više od 1,4 miliona evra. Obnova je počela 2012. godine, a rekonstrukcija je završena u oktobru 2014. godine.

Inače, u okviru projekta rekonstrukcije u Botaničkoj bašti je izgrađen i parking za zaposlene, iako se na nekoliko metara nalazi javna garaža. O tome je, na zahtev okolnih stanara N1 već izveštavao.

Tada su u Gradskom sekretarijatu za zaštitu životne sredine rekli da nemaju razumevanja za automobile u bašti u kojoj se nalaze stotine retkih i ugroženih biljaka.

Parking nije uklonjen, a ovog popodneva je osim zaposlenih, automobilima u Botaničku baštu ušla i kompletna delegacija komesara za proširenje Evropske unije Johanesa Hana. Pogledajte video:

Komesar Han u Botaničkoj bašti nije odgovarao na pitanja novinara. Inače, procene su da će za usklađivanje sa ekološkim standardima EU Srbija morati da se izdvoji između sedam i 10 milijardi evra.