Skupština raspravlja o budžetu za 2017. godinu

Vesti 05. dec. 201611:28 > 15:29
Podeli:
Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić

Skupština Srbije počela je sednicu na kojoj se razmatra predlog budžeta za 2017. godinu i pratećih zakona. Vujović poslanicima predstavio budžet, a sednica je nastavljena posle pauze. Prisustvuju joj premijer Aleksandar Vučić i nekoliko ministara.

Načelna rasprava o predlogu budžeta za 2017. godinu nastavljena je u Skupštini Srbije posle pauze koja je trajala do 15.30. Sednici prisustvuju premijer Srbije Aleksandar Vučić i više članova vlade. Najavljeno je da će sednica trajati do 21 sat.

Na samom početku današnje sednice, predsednica Skupštine Maja Gojković izrekla opomenu predsedniku Nove stranke Zoranu Živkoviću.

Ministar finansija Dušan Vujović rekao je u Skupštini da će Srbija u 2017. godini imati primarni budžetski suficit, jer će prihodi biti veći od rashoda, ako se ne uračunaju rashodi za kamate, kao i da će biti manje učešće javnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP).

Vujović kaže da je u prvih 11 meseci ove  godine, na nivou republičkog budžeta, ostvaren suficit koji je između 30 i 40 milijardi dinara.

Obrazlažući predlog budžeta on je rekao da je stanje u državnoj kasi bolje nego što je planirano, zbog čega će od januara biti veće zarade u delu javnog sektora i penzije.

Na kraju ove godine deficit će biti 2,1 odsto, a možda i manji čak i kad se preuzumu dugovi nekih preuduzeća u hemijskom komplesku, istakao je nministar Vujović.

„Potrošeno sve što je planirano, ali su prihodi veći 110 milijardi, od čega su 50 milijardi dinara neporeski prihodi, a poreski prihodi su 60 milijardi, usled privrednog rasta i bolje naplate poreza“, istakao je Vujović.

On je dodao da se i u 2017. godini očekuje primarni suficit.

Prema rečima ministra, u Srbiji se uspešno sprovodi fiskalna konsolidacija, popravljen je kreditni rejting zemlje i napravljen je ogroman napredak u poboljšanju uslova za poslovanje.

U narednoj godini, kako je istakao, privredni rast će biti tri odsto, čemu će 0,6 odsto doprineti izvoz i oko jedan odsto biće doprinos potrošnje, najvećim delom usled većih plata u privatnom sektoru.

Prosečan broj formalno zaposlenih u oktobru 2016. godine povećan je za 1,4 odsto na međugodišnjem nivou.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje ukupan broj aktivno nezaposlenih lica na kraju oktobra bio je 686.721 lice, što je manje za 4,8 odsto u odnosu na isti period  prošle godine, rekao je Vujović.

Vujović je dodao i da su do sada urađene reforme i projekti doveli do rasta investicione aktivnosti od 5,7 odsto, što je jedan od glavnih generatora rasta.

Sednici će danas prisustvovati i premijer Aleksandar Vučić, koji želi lično da poslanicima predstavi budžet, rekla je predsednica Skupštine Maja Gojković.

Predlogom zakona o budžetu za 2016. godinu predviđeni su prihodi od 1.092,9 milijardi dinara (u 2016. prihodi bili planirani na 997,4 milijarde), a rashodi 1.162 milijardi dinara (u 2016. godini 1.119 milijardi), tako da će deficit iznositi 69,1 milijardu dinara (121,8 milijardi u 2016).

Budžetski deficit je na nivou opšte države, kada se uračunaju svi projektni zajmovi koji iznose 43,5 milijardi dinara, 1,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok je deficit budžeta Republike 1,6 odsto.