Han: Otvaranje poglavlja nije puko štikliranje polja

Vesti 05. dec. 201609:11 > 09:16
Podeli:
Izvor: Tanjug / Rade Prelić

Uveren sam da će se države članice složiti da se do kraja godine otvori još poglavlja, izjavio je evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han i dodao da je za to Evropska komisija već pripremila teren.

„Hoću da budem vrlo jasan: stav EU i njenih država članica za pristupanje Srbije EU je čvrst. Svi s dobrodošlicom dočekujemo Srbiju u evropsku porodicu, kojoj ona i pripada. Ne bi trebalo sumnjati u to“, rekao je Han odgovarajući na pitanje Politike da li ima država EU koje se protive otvaranju novih poglavlja do kraja godine.

Uoči redovne posete Beogradu Han ističe da je Srbija na dobrom putu i da su već otvorena četiri veoma važna poglavlja.

„Sada je potreban naporan rad, ali i istrajnost. Proširenje nije samo stvar tehnike i otvaranja ili zatvaranja poglavlja“, rekao je Han.

Han je rekao da otvaranje poglavlja nije puko štikliranje polja i „nagrađivanje“ Srbije, već da je reč je o zajedničkim strateškim interesima.

„Gradimo solidan, dugotrajan i pouzdan međusobni odnos. Uslovi za to postoje, oni su jasni, i prihvaćeni od obeju strana – EU i Srbije – u našem okviru za pregovore koji je usvojen u decembru 2013. godine“, rekao je Han.

On je napomenuo da je važan preduslov brza implementacija, iskrena posvećenost Srbije svojim obavezama na vladavini prava i sporazumima postignutim u dijalogu s Kosovom.

Han je najavio da će tokom posete prisustvivati, sa predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, potpisivanju „važnog sporazuma kojim se podržava transformacija državne uprave Srbije i poboljšava kvalitet i brzina usluga koje pružaju građanima Srbije i poslovnim zajednicama“.

„Mi u ovu zajednicu ulažemo 80 miliona evrabespovratne pomoći. Ovo nije samo filantropski gest, ovo je investicija u budućnost, u našu budućnost. Jer , evropska Srbija je deo naše zajedničke cizije, a mi naporno radimo da se to desi što pre“, poručio je Han.