Čepurin: Rusija ništa ne nameće, Srbi znaju šta je dobro

Vesti 04. dec. 201617:03 > 17:07
Podeli:
Izvor: N1/Tanjug

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je da je predstojeća poseta ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova Srbiji deo redovnog dijaloga Beograda i Moskve i potvrdio da će ruski premijer Dmitrij Medvedev posetiti Srbiji kada to bude odgovaralo obema stranama.

Čepurin je u emisiji „Sedmica“ Radio Beograda rekao da Srbija za Rusiju nije samo jedna od 200 zemalja sveta.

“Mi nismo ravnodušni prema sudbini Srbije i tako je bilo tokom istorije. Stabilnost regiona za nas ima poseban značaj i čvrsto podržavamo Srbiju po više pitanja, a istakao bih da su predsednik Vladimir Putin i Lavrov dobro upoznati sa balkanskom problematikom“, rekao je ruski ambasador.

Prema njegovim rečima, Rusija nema namere da nekom drži lekcije, ni da daje ocene.

“Mi ne namećemo naše vrednosti, a prema mogućnostima se trudimo da pomognemo. Srbi su najpametniji sami, narod razume šta je za njega dobro, a šta loše, koje su mu vrednosti važne. Naša saradnja je uzajmna podrška na putu prema budućnosti“, kazao je Čepurin.

Govoreći o vojnoj neutralnosti Srbije, ruski ambasador je istakao da Rusija razume težnje Beograda prema široj saradnji u toj oblasti.

“Rusija se sa poštovanjem odnosi prema politici vojne neutralnosti Srbije i sa razumevanjem doživljavamo težnje Beograda prema široj saradnji u toj oblasti, kao što je slučaj sa NATO i pojedinim članicama Alijanse, ali i sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom. Pri tome, polazim od toga da vojna neutralnost podrazumeva istu udaljenost od vojno-političkih blokova“, objasnio je Čepurin.

On je ocenio da je NATO prošlost i da sada može samo da uhvati neku „sitnu ribicu“, a na pitanje da li poznaje antiruske ljude u političkom vrhu Srbije, Čepurin je rekao da ih ne zna.

Kada je reč o politici na Balkanu, Čepurin naglašava da se Rusija zalaže za mir i stabilnost u tom delu Evrope i da joj nisu jasni ciljevi crnogorske vlasti, koje, kako je ocenio, „pljuju uz vetar“.

“Zalažemo se za hitno ispunjavanje i realizaciju postojećih međunarodnih sporazuma u vezi sa BiH i RS. Što se tiče Crne Gore, nisu mi jasni ciljevi vlasti, rušenje vekovnog bratstva dva naroda, potkopavanje privrednih odnosa sa Rusijom i drastično pogoršavanje sopstvene bezbednosti. To je neka patologija“, kazao je Čepurin.