Deo opozicije protestuje: Nismo supermeni poput premijera

Vesti 04. dec. 201615:46 > 17:27
Podeli:
Izvor: Tanjug/ DIMITRIJE GOLL

Deo opozicionih poslanika je protestovao, ocenivši da je Vlada Srbije uputila Skupštini Srbije predlog državnog budžeta za 2017. sa mesec dana zakašnjenja kako bi opozicija "koja nema sposobnosti supermena poput premijera", bila sprečena da amandmanima poboljša taj predlog.

Poslanici Pokreta Dosta je bilo, Demokratske stranke, Nove stranke, Socijaldemokratske stranke, Dveri, Lige socijaldemokrata Vojvodine kao i samostalni poslanici ukazali su na konferenciji neposredno pred početak sednie Skupštine i da je tim potezom vlade, koja je državni budžet umesto 1. novembra skupštini dostavila u petak, nastavljeno dalje ponižavanje i poslanika i parlamenta.

Presednik DJB Saša Radulović rekao je da je „očigledna namera vlade da budžet protrči kroz Skupštinu“ i da bude usvojen „navrat nanos“.

„Za budžet na više od 1.300 strana dobili smo 44 sata da se pripremimo i podnesemo amandmane, odnosno oko dva minuta po stranici“, rekao je Radulović ironično primetivši da poslanici nisu supermeni poput premijera pa da to mogu da urade.

Radulović je ocenio i da je razlog za takav potez vlade kao i sazivanje više odbora i sednice parlamenta za nedelju to što vlada nešto krije.

S Radulovićevim stavovima saglasili su se šef poslaničke grupe DS Goran Ćirić, predsednik Dveri Boško Obradović, poslanica LSV Marinika Tepić kao i samostalni poslanici Sanda Rašković Ivić i Dijana Vukomanović.

Ćirić je rekao i da je DS odgovorna za to da građani saznaju šta za njih znači svaka tačka i zapeta u budžetu, dok je Obradović ukazao da se Vlada Srbije novim delovanjem oko državnog budžeta pokazala kao neodgovorna i nesposobna.

Obradović je ukazao i da je opozicija imala nešto više od jednog dana da pripremi amandmane na državni budžet od 1.300 strana i da i to pokazuje da vlada nešto krije.

Poslanica Marinika Tepić ocenila je da aktuelno ponašanje vlasti u vezi s državnim budžetom pokazuje da se vlast plaši opozicije, iako stalno govori suprotno.

Ona je takođe protestovala zbog kratkog vremena koje je ostavljeno opozicionim strankama za razmatranje državnog budžeta i podnošenje amandmana.

Rašković Ivić povodom načina na koji je predložen budžet, navela je da premijer želi da od parlamenta napravi marionetu i istakla da mu u tome pomaže predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

Ona je navela i da se opozicioni poslanici s tim neće složiti, a sličan stav iznela je i Vukomanović.

SNS: Državna kasa nikada čistija

Potpredsednica Srpske napredne stranke Marija Obradović odbacila je kritike opozicije o državnom budžetu za 2017. godinu istakvši da Srbija nije imala „nikada čistiju ekonomsku kasu“.

Ona je negodovanje opozicije povodom kratkog roka u kome je poslanicima dostavljen predlog budžeta Srbije ocenila kao „pesmcu u nedostatku ekonomskih stručnjaka“.

Obradović je novinarima u Skupštini Srbije rekla da bi opozicija kritikovala kad god da je dostavljen predlog budžeta.

Poslanica SNS je navela i da se u državnom budžetu za narednu godinu pokazuje da su sve ekonomske mere i zakoni usvojeni u parlamentu dali rezultate, a da su pozitivne ocene dobijene i od Međunarodnog monetarnog fonda.

„SNS će s ponosom u Skupštini braniti predlog budžeta za 2017. godinu“, rekla je ona uz ocenu da su predviđene ekonomske mere usmerene ka poboljšanju standarda građana, što je i cilj SNS.