Zajednički protest vojnog i policijskog sindikata

Vesti 04. dec. 201613:51 > 13:56
Podeli:
Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Vojni sindikat Srbije i Policijski sindikat Srbije održaće u nedelju, 11. decembra, zajednički protest ispred Vlade Srbije, najavili su predsednici ta dva sindikata, Novica Antić i Veljko Mijailović.

Predsednik PSS Veljko Mijailović rekao je na konferenciji za novinare da će protest simbolično početi u minut do 12, kako bi se i na taj način ukazalo na goruće probleme pripadnika snaga bezbednosti ali i na neke, kako smatraju, loše poteze u upravljanju tim sistemima.

Mijailović je rekao da ti sindikati ne žele po svaku cenu da održe taj protest, već da bi više voleli da se ti problemi reše u pregovorima sa poslodavcem i najavio da će policijski sindikat u toku nedelje razgovarati sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem.

On je dodao da će na tom skupu resornom ministru predstavnici PSS preneti zahtev da se reši pitanje dnevnica za operativni sastav MUP-a kao i pitanje linearne jednokratne isplate od 20.000 dinara pripadnicima policije, koja je odavno obećana a sada je više niko ne spominje.

Predsednik VSS Novica Antić rekao je da taj sindikat ne traži povećanje plata, kao što se to netačno pominjalo u medijima, već da se u okviru sredstava odredjenih budžetom za vojsku obavi preraspodela i da se povećaju primanja za pripadnike vojske sa najnižom platom, kako bi se sprečio dalji odliv kadrova koji preti da ugrozi operativnu sposobnost vojske.

On je rekao da je stanje veoma teško jer profesionalni vojnici imaju tako male plate da moraju da rade po nekoliko poslova, a mnogi odlaze iz vojske.

Antić je rekao da vojska traži da osnovica plate bude 75 odsto od republičkog proseka, kao što je to zakonom odredjeno, i da se omogući sindikalno delovanja u jedinicama, iako je priznao da je nakon podnošenja krivičnih prijava protiv vrha Generalštaba, pritisak na članove sindikata ipak smanjen.

On je dodao da će VSS tražiti sastanak sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, na kojem će apelovati na njega da vrati na doradu Zakon o budžetu kako bi se on ispravio u delu koji se tiče snaga bezbednosti i da bi se tako omogućilo da se popravi materijalni položaj njihovih pripadnika.

Antić je ponovio da Vojska Srbije nije ni u kakvom štrajku i poručio gradjanima da budu uvereni da pripadnici oružanih snaga izvršavaju sva naredjenja i svoje zadatke i da zbog njihove sindikalne borbe ničija bezbednost nije ugrožena.

Nakon završetka konferencije za novinare, predstavnici VSS i PSS potpisali su ugovor o saradnji sa predstavnikom Sindikata ruske policije i snaga bezbednosti Aleksejem Lobarjovim i najavili da će sa ruskim sindikatom nastaviti saradnju, pre svega u oblasti razmene iskustava.

Vojni i policijski sindikalci su dodali da taj čin nema nikakve veze sa najavom protesta jer je saradnja sa jedinim ruskim sindikatom snaga bezbednosti planirana više od šest meseci.