Vučić izrazio želju da lično predstavi budžet u Skupštini

Vesti 04. dec. 201608:00 > 20:30
Podeli:
Izvor: Fonet

Skupština Srbije usvojila je dnevni red sednice na kojoj bi poslanici trebalo, između ostalog da raspravljaju i o budžetu za narednu godinu i pratećim zakonima, a sednica će biti nastavljena u ponedeljak u 11 časova.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković rekla je da se sednica nastavlja sutra u 11 ekspozeom ministra finansija Dušana Vujovića, kao i da će sednici prisustvovati i ostali članovi Vlade Srbiej.

Gojković je kasnije za RTS izjavila da će sednici u ponedeljak prisustvovati i premijer Aleksandar Vučić.

„Sutra počinjemo sa suštinskom raspravom. A ono što je izuzetno važno je da je predsednik Vlade izrazio želju i rekao da će on lično doći sutra po podne nakon razgovora Johanesom Hanom (evropskim komesarom za proširenje). Lično želi da predstavi budžet parlamentarcima“, rekla je večeras za RTS Gojković.

Na pitanje da prokomentariše negodovanje opozicije da nije bilo dovoljno vremena za pripremu rasprave o budžetu Gojković je rekla da od toga da li je opozicija imala ili nije imala dovoljno vremena za nešto običnom „građaninu znači više činjenica da će budžet biti usvojen na vreme, sigurno pre 15. decembra, kao i suština tog budžeta i koji ekonomski pokazatelji govore da Srbiji ide bolje“.

Lider pokreta “Dosta je bilo“ smatra da je opoziciji bespotrebno oduzet još jedan dan za pripremu za raspravu o budžetu.

„Maja Gojković je kao ustala na minut da proveri gde je ministar finansija i onda se vratila i on nije tu i nastavićemo raspravu u 11, a pre toga je već otvorila raspravu. Mogla je na primer da ne otvori raspravu, da proveri sa ministrom i da onda odloži sednicu kako bi ona krenula sutra u 11, da je tad otvori kako bi opozicija imala i to dodatno vreme da podnese svoje amandmane“, smatra on.

Opozicija je predložila više svojih predloga zakona, pa je utvrđivanje dnevnog reda potrajalo.

Poslanik naprednjaka Vladimir Đukanović zato krivi opoziciju za kašnjenje.“Zašto onda nisu dopustili da idemo odmah na raspravu, nego tri sata daju nekakve predloge, prave cirkus od toga, pokušavaju sebi da prave reklamu i onda zašto neko nije došao. Izvinite, Srbija treba da radi, ministar će doći lepo sutra, sve će vam lepo obrazložiti i podeće ih u svakoj diskusiji, argumentovano“, poručuje on.

Možda bi opozicija i mogla, kako kaže, da parira predlagaču budžeta, ali nije imala dovoljno vremena za pripremu. Materijal od 1.325 strana dobili su 44 sata pre sednice, što je, objašnjavaju, nedovoljno da se predlog budžeta i pretrči, a kamoli detaljno pregleda.

„Zašto je sednica sazvana kada nije radni dan parlamenta?“

Na početku sednice šef poslaničke grupe Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić rekao je da je sednica parlamenta sazvana suprotno Poslovniku.

On je rekao da je sednicu trebalo da sazove predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković pisanim putem najmanje sedam dana pre dana određenog za početak sednice.

Đurišić je naveo da sednica može da bude sazvana u kraćem roku, ali je predsednica dužna na početku sednice da obrazloži takav postupak.

Đurišić je rekao da Gojković nije obrazložila zbog čega je sednica sazvana u roku od 24, 5 sati i pitao zašto je sazvana u nedelju za 15 časova kada nije radni dan parlamenta.

Zašto za ovu sednicu nije obezbeđen televizijski prenos koji Skupština plaća Javnom servisu svake godine 80 miliona dinara, upitao je Đurišić i tražio da Gojković obrazloži zašto je sednica sazvana u kraćem roku, kao i da pomeri početak zasedanja.

Gojković je odgovorila da je u pitanju hitnost postupka.

Ne znam za to radno vreme Skupštine. Bili ste godinama u vlasti znate da po pravilu može i drugačije, rekla je Gojković i dodala da je smatrala da je ovo najbolje vreme da se započne sednica.

Odbor za finansije Skupštine Srbije prihvatio je ranije danas Predlog budžeta za 2017. godinu i set pratećih zakona i uputio ih Skupštini na razmatranje. Opozicija je na sednici skupštinskog Odbora zatražila odlaganje sednice o budžetu jer je, kako su istakli, ona zakazana na brzinu i nije ispoštovan rok da se najavi bar tri dana ranije.

Zakonski akti na dnevnim redu

Na dnevnom redu je davanje saglasnosti na Odluku o izmena i dopunama Finansijskog plana Republičkog PIO fonda za 2016. godinu, kao i davanje saglasnosti na odluku o izmenama Finansijskog plana Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za 2016. godinu.

Na dnevnom redu je i davanje saglasnosti na Odluku o izmena i dopunama Finansijskog plana Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika za 2016. godinu i davanje saglasnosti na odluku o izmenama Finansijskog plana Nacionalne službe za zapošljavanje za 2016. godinu.

Na dnevnom redu su i izmene i dopune Zakona o budžetskom sistemu, kao i dopuna Zakona o privremenom uređivanju načina isplata penzija.

Predlogom zakona o budžetu za 2017. godinu predviđeni su prihodi od 1.092,9 milijardi dinara (u 2016. prihodi bili planirani na 997,4 milijarde), a rashodi 1.162 milijardi dinara (u 2016. godini 1.119 milijardi), tako da će deficit iznositi 69,1 milijardu dinara (121,8 milijardi u 2016).

Vlada Srbije po usvajanju Predloga budžeta saopštila je da je budžetski deficit od 1,7 odsto bruto domaćeg proizvoda „najniži predviđeni deficit u istoriji države Srbije“.

Ministar finansija Dušan Vujović je u petak rekao da u budžetu za iduću godinu nije planirano smanjenje poreza i doprinosa jer za to nema mogućnosti, kao i da će i dalje biti zabranjeno zapošljavanje u javnom sektoru.

Rashodi za ukupne kapitalne investicije u 2017. godini na nivou opšte države iznositi 147 milijardi dinara, što je 3,3 odsto BDP-a. Budžet projektovan na proceni da će rast BDP biti tri odsto, a u 2018. godini 3,5 odsto.

Projektovana inflacija u 2017. godini biće 2,4 odsto.