Nikolić: Vlada ima pravo da proveri svoj rad na izborima

Vesti 03. dec. 201618:58 > 19:06
Podeli:
Izvor: Tanjug/Dimitrije Goll

Prvi krug predsedničkih izbora mogao bi da bude održan 9. aprila izjavio predsednik Tomislav Nikolić, a eventualnom spajanju sa novim parlamentarnim izborima kaže da Vlada ima pravo da proveri svoju popularnost. Za opoziciju, s druge strane, novi izbori znače izbegavanje važnih tema.

Izbori moraju da se održe mesec dana pre isteka predsedničkog mandata, rekao je Tomsilav Nikolić, i dodao da bi prvi krug predsedničkih izbora mogao biti održan 9. aprila. On je novinarima rekao da je sa premijerom Aleksandrom Vučićem razgovarao o tome da li će se ponovo kandidovati za predsedika, ali nije izneo detalje.

Koliko je izvesno da, kada budu raspisani predsednički izbori, istog dana građani glasaju i sa novi saziv parlamenta? Odluka je u rukama premijera, poručuje predsednik Tomislav Nikolić i dodaje da je bolje češće proveravati volju građana.

“Ako žele da provere to što rade, ako se čini da je parlament postao mesto kome se teško donose krupne odluke zato što se koristi za promociju čak i nekih loših ideja, onda Vlada može to da reši čak i na ovim narednim izborima“, smatra Nikolić.

Za loš rad parlamenta odgovorna je vladajuća većina, smatra potpredsednica DS-a Nada Kolundžija. “A to da se svaki čas proverava izborna volja građana to znači samo da onaj ko je dobio na izborima obmanuo je građane, lagao ih, davao lažna obećanja, a onda nakon izbora sprovodi neke mere za koje dobija negativne ocene građana“, ocenjuje Kolundžija.

Skretanje pažnje sa važnih tema, poput budžeta Srbije – tako spekulacije o parlamentarnim izborima vidi lider pokreta “Dosta je bilo“ Saša Radulović. To je, kaže, za opoziciju dobra vest jer je sa suprotne strane jedan čovek koji vuče sve konce.

“Ako bi pustio recimo samo predsednčke izbore ili samo beogradske izbore, imao bi katarstrofalan poraz, pa pokušava svake izbore da napravi referendumom praktično o sebi, a svoju sliku kreira kroz medije, međutim pad popularnosti je evidentan“, ocenjuje Radulović.

Ako bi cilj vanrednih parlamentarnih izbora bio da pogura predsedničkog kandidata SNS-a onda bi to bila banalizacija izbora i sredstvo vladanja, smatra analitičar Zoran Panović.

“Vučić je dobio poverenje velikog broja građana, ima vladu stabilnu, ne vidim zašto ta vlada ne bi trajala četiri godine sem ako on želi da bude predsednik pa da onda uđe u neki model vlasti Borisa Tadića i da traži nekog svog Mirka Cvetkovića. To je isto moguća opcija“, kaže Panović.

Potencijalni parlamentarni izbori, pored redovnih predsedničkih naredne godine, bili bi četvrti u poslednjih pet godina.