Zakon ne štiti otpuštenu radnicu Jure obolelu od raka

Vesti 01. dec. 201621:40 > 22:10
Podeli:
Izvor: N1

Niška fabrika Jura nije prekršila zakon kada nije produžila ugovor radnici Violeti Petrović koja je na bolovanju zbog lečenja karcinoma, kažu u Ministarstvu rada. Zakon od otkaza tokom bolovanja štiti samo trudnice i porodilje. Ipak, nezvanično saznajemo da bi Jura pod pritiskom javnosti, mogla da promeni odluku.

Upravo zbog otkaza Violeti Petrović, u niškoj Juri pokrenut je vanredni inspekcijski nadzor, saopšteno je iz Ministarstva za rad. Takođe kažu da je na osnovu dokumenta koji su inspektori do sada videli, sve urađeno u skladu sa zakonom.

Naime, zaposleni u Juri u periodu od prve dve godine dobijaju četiri ugovora o radu. Svaki od tih ugovora traje šest meseci i zakon u Srbiji daje pravo poslodavcu da prosto kada jedan ugovor istekne, zaposlenom ne ponudi na potpisivanje sledeći ugovor, a zakon od otkaza u slučaju bolovanja štiti jedino trudnice i porodilje.

Međutim, advokati koji se bave radnim pravom kažu da bi ovo mogao da bude jedan od slučajeva gde se pravo i pravda mimoilaze – da je kod poslodavca, ukoliko i pronađe osnov da zaposlenom koji je na bolovanju da otkaz, presudan ljudski momenat i njihova odluka da zadrže zaposlenog koji je u takvoj situaciji.

Violeta Petrović kaže da nije očekivala ovakvu reakciju javnosti, a nezvanično saznajemo da bi upravo zbog reakcije javnosti nadležni u Juri mogli da se predomisle. To nije informacija iz Jure, do njih ni ovog puta N1 nije uspeo da dođe, kao ni kada smo izveštavali o slučaju radnice iz Leskovca npr. koja je ostala bez posla jer je otišla na bolovanje kada je njen sin bio povređen i bio u životnoj opasnosti.