Hodžaj: Srbija postaje sve agresivnija prema Kosovu

Vesti 01. dec. 201617:13 > 17:14
Podeli:
Izvor: REUTERS/Arben Celi

Ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj izjavio je da Srbija postaje sve agresivnija prema Kosovu.

„Srbija se protivi skoro svakom prisustvu Kosova na međunarodnim sastancima i srpski zvaničnici postaju sve agresivniji kada je u pitanju predstavljanje Kosova na međunarodnim sastancima“, rekao je Hodžaj za list Zeri.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je rekao da je ove nedelje napustio skup u Varšavi na kojem je Hodžaj tvrdio da je Srbija kriva za ratove na prostoru bivše Jugoslavije.

Hodžaj je na sastanku u Varšavi, kako su javili prištinski mediji, optužio Srbiju za ratove koji su se dogodili na prostorima bivše Jugoslavija dok je Dačića direktno optužio kao portparola bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića.

Dačić je rekao da je pre nego što je odlučio da napusti skup sačekao da vidi kakva će biti reakcija predstavnika EU, ali da je ta reakcija izostala.

„Singapur priznao Kosovo“

Enver Hodžaj izjavio je da je Singapuf 113 država koja je priznala nezavisnost Kosova.

U pismu koje je dobio od ministarstva spoljnih poslova Singapura se navodi da je ta zemlja priznala Kosovo i uspostavila je diplomatske odnose s Prištinom, rekao je Hodžaj.

Singapor je priznao pasoše Kosova i gradjani Kosova od danas u diplomatsko konzularnim predstavništvima tve zemlje mogu da podnose zahteve za vize.

Najavljeno je da će Hodžaj u januaru posetiti Singapur i razgovarati o produbljivanju saradnje u političkim, ekonomskim i trgovinskim odnosima.

Kosovski ministar je pre nekoliko dana najavio da će tokom decembra Kosovo priznati dve zemlje.