Dačić očekuje otvaranje bar jednog poglavlja u decembru

Vesti 01. dec 201614:12 > 15:26
Tanjug/MSP/ Ognjen Stevanović

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da Srbija očekuje da u decembru bude otvoreno bar jedno poglavlje u pristupnim pregovorima s Evropskom unijom, a da će tome doprineti i dogovor Beograda i Prištine o sprovođenju sporazuma o pravosuđu.

„Očekjemo na sastanku Saveta za opšte poslove EU 13. decembra da budu usvojeni zaključci o proširenju koje će potvrditi Evropski savet 15. i 16. decembra. Očekujemo da taj dokument bude pozitivno intoniran i da će pokazati sve što je Srbija uradila u prethodnom periodu, što znači da će biti referentan i za otvaranje novih pregovaračkih poglavlja“, rekao je Dačić na redovnoj konferenciji za novinare.

Dodao je da Srbija očekuje da bi tokom decembra mogla da bude održana četvrta međuvladina konferencija na kojoj bi se otvorila nova poglavlja.

„Najmanje poglavlje 5 (javne nabavke), a nadamo se i 25 (nauka) i 26 (obrazovanje i kultura)“, dodao je Dačić.

Dogovor Beograda i Prištine o pravosuđu, kako Dačić kaže, predstavlja nastavak implementacije onoga što je ranije dogovoreno i integracije koja je započeta ali koja do danas nije realizovana.

„To je svakako značajan doprinost da opšta ocena o napretku dijaloga s Prištinom bude pozitina, što znači da će sigurno doprineti otvaranju novih poglavlja, osim ako neke zemlje EU namaju neke druge zahteve“, rekao je ministar.

Dačić je rekao da će Srbija nastaviti politiku dijaloga, bez obzira na retoriku u Prištini i da je važno da dijalog ima rezultate i da se primeni ono što je dogovoreno u vezi s telokomunikacijama i pravosuđem, ali da je od suštinske vaznosti pitanje Zajednice opština sa srpskom većinom.

„Ne mogu Srbi da se optužuju za sve ratove“

Srbija nije promenila poziciju u dijalogu sa Prištinom, ali je na Kosovu sve veća nervoza, jer nije primljeno u Interpol i Organizaciju Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu , a i njihov favorit je izgubio na američkim predsedničkim izborima, izjavio je Dačić.

On je ocenio da je Srbija konstruktivna u dijalogu sa Prištinom, ali da mora da vodi računa o svojim nacionalnim interesima.

Ne mogu Srbi da se optužuju za sve ratove. Ako će Evropska unija da ćuti, Srbija neće, rekao je Dačić.

On je izrazio očekivanje da će najnoviji dokument EU o proširenju biti pozitivno intoniran i da će pokazati sve što je Srbija uradila i uticati na otvaranje tri nova pregovaračka poglavlja sa Unijom do kraja godine.

Govoreći o predlogu za podnošenje aplikacija za putovanja u EU, Dačić je rekao da se radi o meri koja bi trebalo da se primenjuje tek od 2020. godine, zbog čega sada „nema razloga za veliku raspravu“.

Primena te mere bi godišnje donela oko 200 milion evra u budžet EU, konstatovao je Dačić.

On je rekao da su sve zemlje Zapadnog Balkana zatražile da se ta mera ne odnosi na njih, uz ocenu da bi imala negativne implikacije na njihove evropske integracije.

Dačić je izneo podatak da je Srbija ove godine imala 20 zajedničkih vojnih vežbi sa članicama NATO i samo dve sa Rusijom.