Beograd i Priština postigli dogovor o pravosuđu

Vesti 30. nov. 201619:12 > 19:14
Podeli:
Izvor: Medija centar Beograd

Delegacije Beograda i Prištine, uz posredovanje Evropske unije, postigle su danas u Briselu dogovor o sprovođenju Sporazuma o pravosuđu, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove (EEAC).

U saopštenju se navodi da su da su se Edita Tahiri i Marko Đurić, kao glavni pregovarači u okviru dijaloga u kojem posreduje EU, dogovorili o finalizaciji primene sporazuma o pravosuđu, koji je postignut 9. februara 2015. godine.

„Evropska služba za spoljne poslove primiće 9. decembra potvrde od obe strane da su ispunile uslove koji se tiču integracije sudija, tužilaca i administrativnog osoblja u okviru kosovskog pravosudnog sistema. Njihova integracija će biti u punoj primeni od 10. janura 2017. godine“, navodi se u saopštenju EEAC.

Evropska unija je pohvalila obe strane zbog postizanja dogovora i pozvala ih da ubrzaju napredak u primeni svih preostalih dogovora, posebno o Zajednici srpskih opština i energetici.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju potvrdio je da su delegacije Beograda i Prištine postigle dogovor o sprovođenju Sporazuma o pravosuđu, čime je obezbeđena „adekvatna pravna zaštita za srpska fizička i pravna lica u pokrajini“.

Marko Đurić je za list „Blic“ kazao da je tim dogovorom srpska delegacija uspela da osigura priznanje i izvršenje presuda i odluka sudova Srbije donetih nakon 1999. godine na Kosovu i Metohiji.

„Dogovorom koji je danas postignut to je garantovano i od strane privremenih institucija samouprave u Prištini i od strane EU“, rekao je Đurić.

On je dodao da je dogovoren i način funkcionisanja i uređenja svih pravosudnih institucija u sredinama sa većinskim srpskim stanovnistvom kao i način rešavanja procesa integracije sudija, tužilaca i administrativnog osoblja.