Vrbas: Gradski prevoz na "izdisaju", radnici bez plate

Vesti 30. nov 201617:12 > 04. dec 2016 19:30
N1

U Vrbasu je više od 20.000 stanovnika pre nekoliko dana potpuno ostalo bez gradskog prevoza. Radnici tamošnjeg prevoznika već jedanaest meseci nisu primili platu, a u ponedeljak nije bilo novca ni za gorivo. Problem je saniran uz kratkoročnu pomoć lokalne samouprave, ali čini se da je situacija daleko od stvarnog rešenja.

Autobuska stanica u Vrbasu slika je i prilika stanja u preduzeću koje je vodi. Da bi ovi putnici uopšte ušli u autobus, radnici su morali da ga najpre – upale.

Situacija da autobus ne može da se upali –  normalna je stvar. U radionicu ove firme konstantno na remont i sitne popravke dolazi po nekoliko autobusa. Mnogi od njih stari su preko 30 godina, zbog čega su kvarovi svakodnevna pojava.

A svi oni dolaze na ruke ljudima koji platu nisu dobili već 11 meseci.

„Odete kući – evo, ja živim od ovog javnog preduzeća, porodicu hranim od toga, imam tri člana porodice kući. I sad me pitaš zašto radim? Pa gde ću? Ima pojedinih ljudi koji su ovde, koji su 30-25 godina u firmi. Gde će taj čovek da ode da radi? Nema, jednostavno“, kaže Predrag Baletić, predsednik sindikata.

Finansijska pomoć potrebna

A posla je bilo – dok se ovaj grad zvao Titov Vrbas, a privreda u njemu cvetala. U to vreme, kad je radnika bilo daleko više, postavljeno je i specifično poslovanje ove firme. Iako po imenu javno preduzeće, opština nema obavezu da ga finansira, već samo da kao klijent plaća za poverene poslove prevoza nekad brojnih radnika. Što je, kažu, i učinila.

„Mi smo isplatili svaku fakturu koja postoji prema nama, što je izuzetna retkost. Možete proveriti u svim ostalim opštinama da li ijedna lokalna samouprava prema jednom javnom preduzeću ima dug u iznosu od nula dinara“, kaže Milan Glušac, predsednik opštine Vrbas.

U opštini, ipak priznaju – takav model poslovanja više nije moguć. U preduzeću, pak, rešenje još uvek vide u opštinskoj kasi.

„Nama bi najpotrebnija u ovom trenutku bila – finansijska pomoć. Ako bi moglo, ja sam to i predlagao, rebalansom budžeta da nam se prebaci 15-20 miliona, stabilizovali bi se sigurno, a kako dalje i šta… videćemo“, kaže Čedo Subašić, generalni direktor JP „Vrbas“.

Ako to „videćemo“ bude značilo gašenje firme, pored radnika, kao kolateralna šteta ostalo bi i nekoliko stotina ljudi, pogotovo iz okolnih sela, čiji prevoz je dosad zavisio isključivo od njihovih autobusa.