Invalidi rada: Prete nam izbacivanjem, dovode "gorile"

Vesti 30. nov. 201613:39 > 19:44
Podeli:
Izvor: N1

Invalidi rada Zastava INPRO iz Kragujevca odlučili su da prekinu štrajk glađu, nakon sedam nedelja, ali su najavili da će nastaviti sa danonoćnim protestom u fabrici.

U Štrajkačkom odboru naveli su da su bili primorani da okončaju gladovanje, zbog sve težeg zdravstvenog stanja štrajkača, ali i nezainteresovanosti države da hitno reši njihove probleme.

Najavljeno je da će protest nastaviti na radnim mestima, u fabričkoj hali, iako im je direktor najavio da će morati što pre odatle da se sklone, jer je francuska kompanija „Trigano“ zakupila taj prostor od fabrike Zastava oružje.

„Od danas počinjemo da uzimamo hranu. Znači, ostajemo da štrajkujemo, ali ne više glađu. Nećemo napuštati svoja radna mesta, nismo ih napuštali ni do sada. I dalje tražimo zaposlenje, radno-pravni status svih nas invalida rada i poštovanje protokola potpisanog sa vladom, isplatu ličnih dohodaka. Nećemo odavde izaći, po cenu da nas na nosilima izbace“, kaže Stevan Pušonja, predsednik Štrajkačkog odbora.

Kragujevački štrajkači ističu da su diskriminisani, jer su za avgust dobili po 5.300 dinara, a ostali u firmi punu zaradu. Zabrinuti su za svoju bezbednost, jer novi zakupac hale želi da uđe u magacin.

Oni sumnjaju da je u takvu raspodelu „umešao“ prste bivši direktor koji je, iako je podneo ostavku, i dalje prisutan u fabrici kao i još neki njegovi saradnici koji su uzeli otpremninu i odlučili da odu iz preduzeća.

„Preti nam se izbacivanjem iz ovog magacina, da moramo da napustimo prostorije zbog Francuza koji je uzeo prostorije, zakupio. Primećujemo i neke službe obezbeđenja u blizini. Mi ne smemo da napustimo naša radna mesta. Vidovi pritisaka su i sa platama koje neće da nam isplate“, navodi Ljubosava Vranić, invalid rada.

Zoran Perić, invalid rada, kaže: „Prete nam i dovode ovde neke „gorile“. Prete nam da nas izbace iz ovog kruga“.

Invalidi rada ostaće i dalje, neprekidno, u magacinu u kome su gladovali 51. dan. I dalje traže isplatu zaostalih zarada, bolji socijalni program i preipitivanje privatizacije dela fabrike.

Pušonja je ponovio da se protive odlasku preduzeća u stečaj, jer sumnjaju u proces privatizacije dela fabrike Zastava INPRO koji je kupio francuski partner „Trigano“.

Od Vlade Srbije očekuju da ispuni Protokol iz 2008. godine koji invalidima rada garantuje radno pravni status posle dolaska Fijata i preuzimanje tih radnika iz fabrike automobila u Zastava INPRO.

Štrajk glađu počeo je 11. oktobra.

Ministarstvo: Isplaćene sve prinadležnosti za septembar

U Ministartvu za rad i socijalna pitanja za N1 kažu, da su na ime subvencija zarada za osobe sa invaliditetom, kragujevačkom preduzeća u „Zastava Inpro“ 26.oktobra, po ubrzanoj proceduri, isplatili sve prinadležnosti za septembar. Navode da su svim zaposlenima ponudili dve jedine zakonske opcije socijalnog programa za 150 ljudi, ali da ga je odbilo 99 radnika. Dodaju da je Ministarstvo za rad time iscrpelo sve svoje zakonske mogućnosti, kako bi se rešili problemi i ispunili zahtevi onih koji su štrajkovali.

Detaljnije u prilogu Milana Nikića: