Efikasnost sudstva se pokazuje na presudama novinarima

Vesti 30. nov. 201609:27 > 09:32
Podeli:
Izvor: N1

Žao mi je što se efikasnost sudstva pokazuje na presudama novinarima, to nije dobro, kaže novinar Blica Ranko Pivljanin komentarišući ekspresno suđenje u postupku po tužbi Nebojše Stefanovića protiv nedeljnika NIN.

Gostujući u Novom danu Pivljanin je istakao da ne misli da sudovi ne treba da rade i da novinari ne treba da odgovaraju kao i svi ostali. “Međutim, to se juče pretvorilo u jedan miting gde su došli članovi SNS ili pristalice da daju podršku ministru a bili su i gradski funkcioneri”, ističe Pivljanin komentarišući jučerašnje okupljanje ispred zgrade suda.

Takođe, dodaje da nije u redu da se gradski funkcioneri pojavljuju na takvom mestu. “U suštini ne bi trebalo niko da se pojavljuje, sud treba da radi svoj posao”.

Pivljanin ističe da je čitao tekst zbog koga je Stefanović tužio NIN i da je u njemu metaforički predstavljen vrh policije koji nije reagovao u noći rušenje u Hercegovačkoj ulici te bi, smatra on, ako bi “bilo po pravdi” NIN trebalo da bude amenestiran ali se boji da do toga neće doći.

“Indikativno je da će presuda biti doneta u roku od mesec dana”.

Izgledna kandidatura Nikolića

Komentarušući pisanje štampe o tome da su kladionice već odredile kvote za predsedničke izbore po kojima se pretpostavlja da će SNS kandidovati Tomislava Nikolića, Pivljanin kaže da kladionice znaju bolje od političkih analitičara.

Prema njegovim rečima, podrška Nikoliću za novi mandat je najizglednija opcija.

“Ako bih se kladio, kladio bih se da će se Vučić odlučiti na tu opciju da zadrži Nikolića koji ionako služi kao fikus na Andrićevom vencu”, navodi on.

Dodaje i da opozicija nema neke šanse, čak i ako se ujedini, a naročito sa kandidatima koji se pominju u javnosti. “Janković je već satanizovan, označan kao meta. Možemo pretpostaviti kroz kakav katran će biti provučen ako se kandiduje”. Smatra i da je apel 100 javnih ličnosti za njegovu kandidaturu došao prerano.

Odgovarajući na to šta vidi kao glavni razlog za toliku disproporicuju u podršci vlasti i opoziciji, novinar Blica kaže da Vučić ima jasnu predstavu kome se obraća i to fenomenalno radi tako da, bez obzira što to neke ljude nervira i frustrira, onaj deo publike kojima se obraća prima njegovu poruka zbog čega on stiče prednost koja se valorizuje na izborima.

“Kontinuiana kampanja, kontinuirani presing na birače i logično je da oni na izborima daju podršku vladajućoj stranci”, navodi Pivljanin.