Đurić: Do kraja nedelje dogovor o sudu u Mitrovici

Vesti 29. nov 201620:59 > 21:01
N1

U dijalogu Beograd-Priština u Briselu treba da do kraja ove nedelje bude postignut konačan dogovor o početku rada osnovnog suda i apelacionog veća sa srpskom većinom u Kosovskoj Mitrovici, i o uključenju baznih stanica Telekoma Srbija, čime bi bio pokriven značajan deo Kosova, izjavio je danas šef srpskog tima u pregovorima, Marko Đurić.

Đurić, direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo, posle drugog dana razgovora s delegacijom Prištine naglasio je da je „apsurdno“ da albanska strana ne želi da razgovara o Zajednici srpskih opština (ZSO), iako su se prištinske vlasti na to obavezale Briselskim sporazumom na najvišem političkom nivou, a to je ključno pitanje za srpsku stranu.

On je naglasio da to srpska delegacija predočava predstavnicima EU, jer, kako je podvukao, „smatramo ih prvenstveno odgovornima za sprovođenje svih dogovora“.

„A to što se u javnosti ne samo ne govori o ZSO, nego se govori o nekim zajednicama koje prevazilaze granice naše zemlje i nisu ZSO, to onda ne doprinosi ni klimi normalizacije odnosa, niti spuštanju napetosti u regionu“, naglasio je Đurić.

Očigledno aludirajući na odluku pet opština s albanskim življem na Kosovu, u Albaniji, Makedoniji i Srbiji da se međusobno povežu radi saradnje, šef srpske delegacije je rekao da „mi i ovde u Briselu kažemo: Separatizam ne, saradnja sa Albancima da!“.

Objasnio je da su u Briselu u toku temeljiti, više tehnički razgovori s ciljem da Telekom Srbije do kraja nedelje bude registrovan na Kosovu, da dobije licencu, da se utvrdi sve o prenosu imovine, i o uključivanju signala u svim zonama gde je to dogovoreno, i da se razmene pisma s Međunarodnom telekomunikacionom unijom o utvrđivanju pozivnog broja sa Kosovo.

Zamoljen da oceni da li je pomak u dijalogu s Prištinom „dovoljno opipljiv“ da Srbija može da računa na dalji napredak u sim pregovorima sa EU, o prijemu u Uniju, a tu je i pitanje otvaranja novih pregovaračkih poglavlja, đurić je napomenuo da je njegov zadatak da se prvenstveno pobrine da se kroz dijalog poboljša položaj srpskog naroda na Kosovu i u Metohiji.

Dodao je da, „naravno, sve ono što se dešava u dijalogu, ima veze – pre svega zbog stava država-članica EU – i s procesom evropskih integracija“ Srbije.

„Mi smatramo“, rekao je on, „da je za Srbiju daleko najvažnije ono što se dešava u samoj zemlji, u pogledu jačanja institucija, kao i popravljanju makroekonomske slike, gde smo, verujem, poslednjih godina ostvarili ipak vidljiv napredak koji treba da zavredi poštovanje“.

„Evrointegracija Srbije ne bi trebalo da je fokusirana samo na dijalog Beograd-Priština, što mi često i ovde ponavljamo“, rekao je đurić.