Martinović: Sednica o smeni kad potpišu Pajtić i Šešelj

Vesti 29. nov. 201620:02 > 20:02
Podeli:
Izvor: N1

Nisam dobio validan zahtev da zakažem sednicu Odbora na kojoj bi se govorilo o mojoj smeni. Tek kada taj zahtev potpišu Bojan Pajtić i Vojislav Šešelj, zakazaću sednicu, kaže Aleksandar Martinović, šef poslaničke grupe SNS u Skupštini.

„Po poslovniku, predsednik Odbora mora da zakaže sednicu kada zahtev potpiše trećina članova. To je šest. Dobio sam zahtev 25. novembra, ovde piše članovi odbora i onda imate dva potpisa, Aleksandra Jerkov i Milorad Miričića koji nisu članovi odbora, oni su zamenici. Rekao sam da ću sazvati sednicu kada potpišu Bojan Pajtić i Vojislav Šešelj. Pitam šta je problem da zahtev potpišu njih dvojica?“, kaže Martinović.

Dodaje da neće dozvoliti da Odbor stane zbog nekoliko ljudi.

„Niko nije ukinuo pravo poslanika da govori“

Poslednja sednica Administrativnog odbora skupštine Srbije donela je nove napetosti između između poslanika vladajuće koalicije i opozicije. Na sednici odbora kojom je predsedavao Aleksandar Martinović usvojen je budžet za 2017. godinu, a da nijednom opozicionom poslaniku nije dozvoljeno da govori što je proizvelo bes poslanika opozicije a čak i tvrdnju da je takvim ponašanjem obesmišljen rad parlamenta i suspendovano fundamentalno pravo poslanika.

„Niko nije ukinuo pravo poslanika da govori. Na sednicama odbora se poslanici prijavljuju na reč tako što pritisnu taster. Na poslednjoj sednici to nije bio slučaj. Dosta poslanika se nije javljalo za reč kako je definisano poslanikom, nego su vikali, mahali, pretili. Nijedan predsedavajući ne može dati reč nekome ko se nije prijavio za reč kako je definisano poslanikom“, kaže Martinović.

Dodaje da su svi vređali, dobacivali, i „svi su bili isti“. Konkretno navodi da mu je Šarović „pretio batinama“.

„Čanak je rekao rečenicu koju ne želim da ponovom iz pristojnosti. Nakon održane sednice, prišao je Boško Obradović i opsovao mi oca i majku. Rekao sam mu da mi je otac preminuo. Pored Obradovića prišli su mi i odbornici Saše Radulovića. Ovde se radi o tome da li će parlament da radi po pravilima, ili ćemo mi kao većina da ustuknemo pred nasiljem verbalnim koji ima tendenciju da se pretvori u fizičko nasilje“, kaže Martinović.

Znam za vašu TV da ja lažem, dodaje Martinović.

„U vašoj špici ste rekli da je poslanicima opozicije onemogućeno da pričaju. Nije im onemogućeno, niko od njih nije došao na sednicu da bi raspravljali o tačkama dnevnog rada. Došli su da vređaju, uruše dostojanstvo narodne Skupštine. Svetislava Bulajić nije mogla da dođe do reči. Nije moglo da se čuje ni jedna reč“, kaže Martinović.

„Nisu došli da pričaju“

Dodao je da su poslanici došli da vređaju, kao što su ranije „psovali majku“ Maji Gojković i Marijanu Rističeviću.

„Ovo je bila 12. sednica dnevnog reda, i kako da sam ja davao reči na 11 sednica, a sada kao zlikovac nisam?“, zapitao je Martinović, i dodaje da poslanici opozicije nisu došli da pričaju o budžetu, koji je bio jedna od tačaka dnevnog reda.

Kaže da demokratija nije kada pet poslanika vrši teror nad većinom

„Postavlja se pitanje da li ćemo dozvoliti bilo koji teror, ili ćemo voditi i civilizovan razgovor“, kaže Martinović.

Dodao je da na prvoj narednoj sednici treba da bude izreknuta kazna Veroljubu Arsiću, i da nije tačno da se ne kažnjavaju poslanici vladajuće stranke.

„Tereba samo da potvrdim da izreknem novčanu kaznu za opomenu. Lično sam dobio opomenu od Igora Bečića. Kažnjen je poslanik SNS, potpredsednik Skupštine“, kaže Martinović.

Govoreći o protestu Vojske, kaže da je jasno da svi koji protestuju, to rade „protiv Aleksandra Vučića“.

„Vojska Srbije je sistematski uništavana od 2000. godine. Kako niko nije protestovao kada su nam pretapali tenkove, ukinuli obavezno služenje vojnog roka. Sada odjednom kada je ministar Đorđević, on je za nekoliko meseci kriv za protest srpske vojske“, kaže Martinović.

Dodaje da je video na protestima zbog Savamale da „nije bilo više od 50 ljudi“.

Martinović kaže da nije posao Zaštitnika građana da daje političke ocene, i piše u izveštajima „svoje tvitove“.

Dodaje da je pritisak na sud što je neko došao sa transparentom ispred sudnice gde se održavalo ročište po tužbi Nebojše Stefanovića protiv NIN-a, i da ne zna ko je napao tog čoveka.

Dodaje da se SNS ne plaši predsedničkih izbora.

„To su ozbiljni politički protivnici. Nikoga ne podcenjujem. Saša Janković, Vuk Jeremić, Boško Obradović. Mislim da će nama u SNS trebati dosta znanja i rada na terenu da bismo pobedili takve kandidate“, rekao je Maritnović.

Martinović je rekao da je realno da će do kraja iduće nedelje biti donesen novi budžet.

Kako je šef poslaničke grupe SNS odgovarao na pitanja naših čitalaca, pogledajte u rubrici Twitter Q: