Nikolić: Naljutili smo i Rusiju i EU, znak da smo u pravu

Vesti 29. nov. 201618:53 > 19:02
Podeli:
Izvor: Tanjug/ AP Photo/Petr David Josek

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u Pragu nakon razgovora s predsednikom Češke Milošem Zemanom da Srbija svojim stavom da podržava teritorijalni inegritet i Srbije i Ukrajine, ljuti i Evropsku uniju i Rusiju što je, kako smatra, "znak da je u pravu".

„Nemojte misliti da nismo naljutili i Rusiju i EU tim svojim stavom. Gde god krenete neko je ljut. Možda je to znak da smo jedini u pravu“ kazao je Nikolić novinarima.

Predsednik Srbije je objasnio da je osnovi princip jer su, kako je rekao, Krim i Kosovo „dve simetrične situacije“.

„EU priznaje nezavisnost Kosova, a ne priznaje pravo Krimu na samoopredeljenje. Rusija ne priznaje nezavisnost Kosova, a priznaje Krimu pravo na samoopredeljenje. Srbija podržava teritorijalni integritet i Srbije i Ukrajine, što smatram da je jedini ispravan stav“, rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije koji je danas dobio podršku i pohvalu češkog predsednika za stav da se Srbija neće pridružiti sankcijama protiv Rusije, podsetio je da je EU uvela Rusiji sankcije zbog Krima.

„A ko je uveo državama-članicama EU sankcije zbog bombardovanja Srbije? Ili mi možda nismo ravnopravni na ovom svetu, pa zavisi u kojoj državi živite, pa imate više ili manje ravnopravnosti, zavisno od toga kojem narodu pripadate? Dok sam ja predsednik, ja ću uvek biti protiv toga da bilo gde i bilo kome uvedemo sankcije“, rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je apelovao na svakoga ko razmišlja o uvodjenju sankcija nekome, da prvo ode u zemlju gde su sankcije na snazi, i vidi kako žive ministri i bogataši, a kako narod.

On je ukazao da su sankcije pritisak da se smeni vlast u nekoj zemlji, što je već mešanje u unutrašnje poslove koje niko ne želi.

„EU ne može da računa da će naterati Srbiju da se priključuje sankcijama kad god se nekome u Briselu prohte“, kazao je Nikolić i izrazio nadu da će se Brisel i Moskva pomiriti do ulaska Srbije u EU.

Tomislav Nikolić sa danas sastao i s predstavnicima preduzeća koja posluju u Češkoj i pozvao ih da ulažu u privredu u Srbiji.

Italijansko preduzeće „Penta“ koje posluje u Češkoj, najavilo je da će iduće godine pokrenuti i poslovanje u Srbiji, saopštila je Nikolićeva press služba.