Dačić: Ako se plaća ulazak u EU, ko dolazi da plaća Srbiji

Vesti 29. nov. 201615:55 > 22:09
Podeli:
Izvor: N1/Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić upozorio je visoku predstavnicu Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federiku Mogerini i šefove diplomatija Višegradske grupe da je Srbija protiv plaćanja registracije građana koji putuju u EU i da je spremna da ona uvede recipročnu meru.

„M smo protiv ETIAS sistema koji EU hoće da uvede našim građanima, da plaćaju za ulazak u EU. Nikom ne možemo da objasnimo koja je logika toga. Ako se uvede plaćanje za ulazak u EU, mi treba da razmotrimo da se u skladu s principom reciprociteta uvedu kontra mere i ja ću to predložiti. Kako je moguće da se takav korak čini jednostrano,“ kazao je Dačić.

Šef srpske diplomatije upozorio je da nije logično da građani Srbije plaćaju ulazak u EU, a da građani država članica EU dolaze bez plaćanja.

„Mi moramo da poštujemo jedni druge i da radimo u zajedničkom interesu“, rekao je Dačić o budućem sistemu registracije poput američkog kojim EU pokušava da u migrantskoj krizi i zbog terorističkih napada reši pitanje ko ulazi u EU.

Iz vrha EU bez direktnog odgovora. Ako ne u graničnoj naplati, ipak, sigurna je visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku članice EU i države koje to nisu jednake su u rešavanju izazova kao što su bezbednost, migracije ili radikalizacija mladih. Zato Mogerini iz Varšave, gde se sastala sa šefovima diplomatija 4 države Višegradske grupe, hvali evropski doprinos Srbije, ali i ostalih zemalja Zapadnog Balkana.

„Tokom 2 godine mog mandata, ostavren je napredak u svakoj od 6 država Zapadnog Balkana i sigurna sam da će rezultat toga biti članstvo tih država u Evropskoj uniji“, kaže Federika Mogerini, visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku. 

I to pod hitno – apeluje šef diplomatije Mađarske i dodaje: države Višegradske grupe zabrinte su zbog izjava šefa Evropske komisije Junkera, koje sugerišu da u narednih pet godina ne bi trebalo da bude proširenja Evropske unije.

„Ne bi trebalo da bude proširena za pet godina, već odmah! Proširenje je ključno za jačanje EU, a usporavanje proširenja bi donelo rizike po bezbednost i ekonomiju“, kaže Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova Mađarske.

Kako bi se ubrzalo proširenje, Mađarska predlaže da EU Srbiji otvori još tri pregovaračka poglavlja do kraja godine.

„Fond za Zapadni Balkan“

Dačić je kazao da s nestrpljenjem očekuje da počne u punoj meri rad Fonda za Zapadni Balkan formiran uz podršku Međunarodnog višegradskog fonda i pozvao je susede u regionu da podrže Beograd kao eventualno sedište sekretarijata regionalne transportne zajednice, kao što je Srbija podržala Tiranu, Skoplje, Sarajevo i Danilovgrad kao sedišta regionalnih institucija.

„U Beogradu već više od 10 godina uspešno funkcioniše sedište Sekretarijata Transportne opservatorije (SEETO), koje logično treba da preraste u sedište Sekretarijata Transportne zajednice. Time bi se obezbedio nastavak već postojeće institucionalizovane saradnje i strukture. Beograd je i važno transportno čvorište u regionu, pristupačan je sa aspekta drumskog, železničkog, a posebno sa aspekta frekventnosti i destinacija avio saobraćaja“, rekao je Dačić.

Poljska kao predsedavajuća zemlja Višegradske grupe okupila je danas u Varšavi na redovni godišnji sastanak šefove diplomatija 16 zemalja Srednje i jugoistočne Evrope na razgovore o zajedničkim izazovima koji prete i EU i Zapadnom Balkanu, kao i o proširenju EU na taj region.

Dačić: Da li je Priština označena zvezdicom i fusnotom?

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić upozorio je na sastanku šefova diplomatija Višegradske grupe, Zapadnobalkanske šestorke i njihovih suseda u regionu u Varšavi da Srbija nije deo zajedničke bezbednosne politike EU i da se nekad interesi ne poklapaju, ali da EU mora da poštuje svoje odluke i na sastancima poštuje statusnu neutralnost Kosova.

„Da li su predstavnici Prištine označeni sa zvezdicom i sa fusnotom na sastancima? Da li poštujete statusnu neutralnost? Govorite o njima kao da su zemlja, a mi nismo s tim saglasni. Da li se SSP sa Kosovom ratifikuje u nacionalnim parlamentima država članica?Ne, ratifikovan je samo u Evropskom parlamentu. Kako možete da govorite o Kosovu kao državi“, kazao je Dačić u obraćanju ministrima i visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Federiki Mogerini.

Dačić je upitao da li Srbija treba da prihvati nezavisnost Kosova, kad to nisu učinile ni sve članice EU.

„Mi jesmo tolerantni, ali vi u EU treba da se pridržavate svojih odluka“, rekao je Dačić i dodao da se od Srbije traži pridruživanje odlukama EU u spoljnoj politici koja nisu u skladu s njenim nacionalnim interesima.

Dačić je upozorio da Srbija u procesu evrointegracija mora da se uhvati u koštac ne samo sa sveobuhvatnom reformom već i da dijalogom o normalizaciji odnosa s Prištinom čiji ishod utiče na ceo region.

On je dodao da evrointegracije ugrožava i politika uslovljavanja u kojoj „lestvica koja bi trebalo da stoji na svom mestu“, sve više postaje „pokretna meta, koja menja veličinu i oblik, te umanjuje sigurnost i veru u konačni rezultat – dostizanje članstva u EU“.

Šef srpske diplomatije istakao je da evrointegraciji ne pomaže to što se od zapadnog Balkana zahteva strateško strpljenje.

„Nama je potrebno da znamo šta EU očekuje i želi od nas. Tražiti strateško strpljenje od regiona koji za više od decenije nije uspeo da se značajnije približi EU neće dati doprinos intenziviranju reformi i jačanju stabilnosti. Nama je potrebna strateška podrška EU u svakom pogledu“, rekao je Dačić.

Dačić je takođe zatražio podršku da Srbija, koja je odmakla u reformama celokupnog društva ali ima utisak da u evrointegracijama ne napreduje željenom dinamikom, jer je u dobroj meri uslovljena napretkom u dijalogu Beograda i Prištine, otvori u decembu tri pregovaračka poglavlja kao zamajac evropskoj perspektivi.

Dačić učestvuje na godišnjem ministarskom sastanku Višegradske grupe i Zapadnobalkanske šestorke, kao i Rumunije, Bugarske, Italije, Slovenije, Hrvatske i Evropske komisije.