Zeman uporedio Nikolića sa Šarlom de Golom

Vesti 29. nov. 201614:19 > 17:01
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP/Petr David Josek

Predsednik Češke Miloš Zeman uporedio je predsednika Srbije Tomislava Nikolića sa nekadašnjim predsednikom Francuske Šarlom de Golom zato što bez obzira na pritiske odbija da se Srbija pridruži sankcijama koje je Evropska unija uvela Rusiji.

„U potpunosti razumemo poziciju Srbije koja nastoji da održava prijateljske odnose sa svim velikim zemljama i ne pribegava politici sankcija iako joj to povremeno donosi teškoće. Nadovezujete se tu malo na Šarla de Gola, a mislm da takva politika sada nakon izbora za predsednika SAD ima veću šansu na uspeh“, rekao je danas Zeman nakon razgovora sa Nikolićem.

Predsednik Srbije kazao je da Češka može da pomogne Srbiji na njenom pristupnom putu koji ;traje već 16 godina.“Dok sam ja predsednik biću protiv toga da bilo kome uvodimo sankcije“, rekao je Nikolić, koji je povodom povremenih navoda da se od Srbije očekuje da prizna nezavisnost Kosova rekao da ako bi to bio uslov, Srbija u EU ni ne želi da uđe.

Zeman i Nikolić razgovarali su danas i o bilateralnoj ekonomskoj saradnji, ali kako je rekao Zeman, i ne manje važnoj vojnoj i policijskoj saradnji.

„Razgovarali smo i o vojnoj i policijskoj saradnji, jer kao što znate, ne može se isključuti rizik da će se obnoviti balkanska migracijska trasa, a u tom slučaju će Česka veoma rado pomoći srpskoj strani zato što imamo zajednički interes da se zaštite granice“, rekao je Zeman.

Predsednik Srbije počeo je danas dvodnevnu posetu Češkoj susretom i razgovorima sa predsednikom Zemanom, a nastavlja je susretom sa češkim privrednicima i uveče razgovorima sa predsednikom Senata češkog parlamenta Milanom Štehom a sutra će razgovarati i sa češkim premijerom Bohuslavom Sobotkom.