Spomenik Đinđiću preko puta spomenika Njegošu

Vesti 29. nov. 201609:55 > 09:56
Podeli:
Izvor: Reuters

Spomenik ubijenom premijeru Srbije Zoranu Đinđiću biće postavljen na Studentskom trgu u Beogradu, prekoputa spomenika Petra Drugog Petrovića Njegoša, objavile su Večernje novosti.

List navodi da bi spomenik Đinđiću trebalo da bude postavljen u Vasinoj ulici, između Filozofskog fakulteta, na kojem je studirao, zgrade Rektorata i Studentskog trga broj 10, gde je skoro do smrti živeo.

Gradski menadžer Goran Vesić najavio je da će konkurs za spomenik biti raspisan do kraja godine i da će biti međunarodnog karaktera. Vesić kaže da je arhitekta Boris Podreka predložio, a Odbor za podizanje spomenika Zoranu Đinđiću podržao da spomenik bude na mestu gde sada počinje trolejbuska okretnica na Studentskom trgu.

Nalaziće se u osi sa Njegoševim spomenikom i zgradom na Studentskom trgu 10, gde je Đinđić živeo s jedne strane, kao i u osi sa centralnim ulazom Etnografskog muzeja sa druge strane.

„Sada možemo da raspišemo konkurs za spomenik. Kako je Odbor već uradio istorijski deo konkursa, tim Podreke će uraditi arhitektonski deo i ja se nadam da ćemo konkurs da objavimo do kraja godine“, rekao je Vesić.

Zoran Đinđić ubijen je u dvorištu zgrade Vlade 12. marta 2003. godine.