Devenport: Nigde nije prihvatljivo rušiti van procedure

Vesti 25. nov 201620:14 > 20:26
Tanjug / Sava Radovanović

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport, na pitanje zašto slučaj "Savamala" nije pomenut u izveštaju Evropske komisije, kaže da se pojedinačni slučajevi ne navode u tim izveštajima, posebno kada se nalaze pred pravosudnim organima, ali je i dodao da Delegacija EU u Srbiji redovno izveštava Brisel o tom pitanju.

„Postoji izveštaj zaštitnika građana i njegove preporuke bi trebalo uzeti u obzir. Jasno je da nije prihvatljivo bilo gde na svetu da zgrade budu porušene izvan normalne procedure za to. Građani bi trebalo da budu zaštićeni kada im je ugrožena imovina ili ako su njihova prava prekršena. Tužilac treba da preduzme sledeće korake i nije na nama da se mešamo u to“, kazao je Devenport za Kurir.

On je okarakterisao kao „naučnu fantastiku“ priče da podržava proteste protiv Vlade Srbije, navodeći da sa premijerom Aleksandrom Vučićem ima „dobar profesionalni odnos“.

„Premijer i ja se poznajemo šest godina i on zna koliko sam posvećen da učinim Srbiju delom EU i zna da sam u kritičnim momentima odgovarao ekspresno na potrebe Srbije, kao što je bio slučaj sa Briselskim sporazumom 2013. ili sa poplavama 2014. godine. Premijer je svestan toga“, rekao je Devenport.

„Nisam još dobio poziv da predstavim izveštaj“

Devenport je izrazio spremnost da predstavi izveštaj Evropske komisije članovima Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije, ali je rekao da još nije dobio poziv tog skupštinskog tela.

Devenport je subotnje izdanje „Kurira“ kazao da se u izveštaju Evropske komisije navodi napredak Srbije u reformi pravosuđa, dok je izostao napredak u osiguravanju uslova za slobodu izražavanja.

„Izveštaj je veoma jasan i daje precizne smernice šta da bude urađeno. Trebalo bi da se usvoji zakon o besplatnoj pravnoj pomoći što bi osiguralo normalan pristup pravdi, zatim izbor sudija i tužilaca što je važno za nezavisnost sudstva, rešavanje oko 1,7 miliona starih slučajeva u srpskim sudovima“, kazao je Devenport.

Govoreći o stanju u medijima i slobodi izražavanja u Srbiji, šef Delegacije EU je kazao da se ključne primedbe u izveštaju odnose na obezbeđivanje stabilnog finansiranja za javne servise kako bi bili uređivački nezavisni i u službi javnog interesa, kao i na probleme u funkcionisanju projektnog finansiranja.

„Ima dosta primedbi na način kako se sredstva raspodeljuju, često suprotno odlukama nezavisnih komisija koje ocenjuju pristigle projekte. Medijski zakoni nisu u potpunosti primenjeni, privatizacija medija nije završena, a zakonodavstvo nije uspelo da poveća transparentnost vlasništva nad medijima“, rekao je Devenport.

„Niko ne traži da Srbija uvede sankcije Rusiji“

Govoreći o odnosu Beograda i Moskve i njegovom uticaju na proces evrointegracija Srbije, Devenport je kazao da niko ne traži od Srbije da uvede sankcije Rusiji.

„Ovo nije samo pitanje odnosa s Rusijom već pitanje ukupne spoljne i bezbednosne politike, a to je široka oblast. Pitanje sankcija Rusiji nije jedino u kojem Srbija nije ujednačila svoju politiku sa ostalim članicama EU, a mi bi voleli da vidimo postepeno ujednačavanje srpske spoljne politike sa zajedničkom spoljnom politikom EU“, kazao je šef Delegacije EU.