Izabrano arhitektonsko rešenje za Muzej grada Beograda

Vesti 24. nov 201616:08 > 16:10
Beoinfo

Grad Beograd izabrao je na arhitektonskom konkursu rešenje za Muzej grada Beograda, koji će se nalaziti na uglu Nemanjine i Resavske ulice.

Autori pobedničkog rešenja su Goran i Jelena Vojvodić i Jovana Grujevska. Njihov rad je izabran, prema čerima gavnog gradskog urbaniste Milutin Folića, jer je prema oceni žirija u potpunosti zadovoljio potrebe grada u funkcionalnom i estetskom smislu.

„Muzej grada je u ovom momentu raspoređen na nekoliko neuslovnih lokacija i ideja je da rekonstrukcijom ovog zdanja u Resavskoj ulici građani Beograda konačno dobiju odgovarajući kulturni sadržaj, muzejski prostor na jednom mestu u zdanju bivše vojne štamparije“, rekao je Folić.

Beoinfo

Levo krilo zgrade od glavnog ulaza, koji je iz Resavske, namenjeno je izložbenoj delatnosti i u njemu će biti stalna postavka. Desno krilo je planirano za muzejski depo, upravu, biblioteku, muzejske radionice, konzervaciju. Ideja autora je da i to krilo bude otvoreno za posetioce.

Objekat će imati prijemni pult, multifunkcionalnu salu, knjižaru, prodavnicu suvenira i info-pult, a u njegovom zaleđu predviđena je kafeterija koja će gledati prema dvorištu.

Arhitektonsko rešenje predviđa „život na otvorenom“ u dvorišnom delu gde će se nalaziti amfiteatar sa zelenilom i arheološkim lapidarijumom, predviđenim za predavanja, odmor, radionice i projekcije.

Beoinfo

Objekat je površine 13.800 kvadratnih metara i u njegovu rekonstrukciju je, prema procenama, potrebno da se uloži više od deset miliona evra.

Sledeće godine predviđeno je da se uradi projektna dokumentacija, a početak radova planiran je za 2018. godinu.

Izložbu konkursnih radova građani mogu da pogledaju u prostorijama budućeg gradskog muzeja u Resavskoj ulici 40b svakog dana od 10 do 15 časova, navodi se u saopštenju.