Masovno trovanje zaštićene vrste orlova u Vojvodini

Vesti 23. nov 201621:37 > 21:40
wikimedia.org/ Jörg Hempel

Trovanje orlova belorepana, strogo zaštićene vrste ptica grabljivica, počelo je i ove jeseni, apeluju u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, prenosi Radio 021.

Lokalni lovočuvar zatekao je prošlog petka kod sela Grabovci u Sremu, na poljoprivrednom zemljištu, odraslog orla belorepana u veoma teškom stanju, otrovanog i onemogućenog da leti. Ekipe Zavoda i pokrajinska inspekcija brzo su izašle na teren, pokušale orla da prebace u prihvatilište za divlje životinje, ptica je ipak ubrzo uginula.

„Iz usta joj je izlazila gusta zelena tečnost, a kandže su joj bile zgrčene, što ukazuje na simptome akutnog trovanja. Leš belorepana biće upućen na toksikološku analizu radi tačnog utvrđivanja uzroka uginuća“, poručuju u Zavodu.

Uzrok trovanja ovog orla, kao i većine uginulih ptica u ovim krajevima, jeste konzumiranje zakonom zabranjenih pesticida, kaže za 021 Marko Tucakov iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i dodaje da bi moglo da dođe do novog talasa trovanja.

Kako navodi, na terenu se i dalje koristi pesticid Furadan zabranjen u Srbiji još 2014. godine, a koji poljoprivrednici imaju u zalihama ili se ilegalno švercuje u Srbiju. Kako naglašava, doći do odgovornog u slučajevima trovanja ovako zaštićenih vrsta jako je teško jer je u lanac istrage i postupaka uključen velik broj nedovoljno dobro organizovanih pojedinaca i ustanova.

„U jednoj analizi zaključili smo da 14 institucija moraju da reaguju da bi se jedan slučaj uginuća strogo zaštićene jedinke rešio – da bi se došlo do počinioca i da bi on bio kažnjen. To se vrlo retko dešava. Za sada, iako smo prijavili sve slučajeve od ukupno 42 orla koja su do sad dokazano otrovana, i dalje nemamo nijednu pravosnažnu presudu. Četiri postupka su i dalje u tužilaštvima, nijedan nije došao do sudstva. Na osnovu toga možete da zaključite da su relativno slabe nade da će se išta razrešiti, a neki od ovih slučajeva stari su i više od tri godine“, naglašava za 021 Marko Tucakov.

On kaže da problem ne leži u našoj legislativi (iako delovi nisu u potpunosti usaglašeni sa evropskim praksama), već očigledno u primeni i kontroli upotrebe supstanci koje su jasno zabranjene. Sudstvo često ne zna kako da klasifikuje ova ubistva, a odgovorni često izvuku tek najblaže kazne.

„Bojim se da to uopšte ne doprinosi rešavanju ovih problema, zato što de fakto imate situaciju da su svi orlovi zaista dokazano uginuli tako što su konzumirali hranu koja je bila zatrovana pesticidom zabranjenim za uvoz, promet i korišćenje. I kod ovog orla simptomi ukazuju na trovanje zabranjenim pesticidom“, tvrdi naš sagovornik i naglašava da je do ovih pesticida lako doći. Postoje oglasi na internetu u kojima ljudi prodaju isti preparat koji švercuju uglavnom iz Rumunije i Ukrajine, a s ovim problemom kuburi se u svim državama koje su zabranile pesticide.

„Tim počiniocima je teško ući u trag, tako nam barem kažu u policiji“, kaže Tucakov.

Orao koji je prošle sedmice otrovan dugo se mučio pre nego što je uginuo. Osetljiva populacija belorepana u Srbiji, kažu u Zavodu, ne napreduje, nego je usled mnogobrojnih pritisaka i dalje u opasnosti, te u poslednjih nekoliko godina broj mladih orlova koji se izlegu u gnezdima u Srbiji biva relativno mali. Uz to, mladi orlovi koji uspeju da izlete iz gnezda veoma teško preživljavaju čak i prvu zimu. Lako dostupni zatrovani mamci upravo te, za lov neiskusne ptice, ali i odrasle u uslovima nedostatka druge hrane, lako privlače i oni često stradaju.

Zakonom su predviđene veoma visoke kazne za uništavanje strogo zaštićenih vrsta – novčana, do tri godine zatvora, a maksimalna odšteta za uništavanje jednog belorepana je do 400.000 dinara.