Živković: Podržao bih Jankovića, ali nikako Jeremića

Vesti 23. nov. 201613:55 > 14:48
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik Nove stranke Zoran Živković pozvao je proevropsku opoziciju da podrži aktuelnog zaštitnika građana Sašu Jankovića, ukoliko odluči da se kandiduje za predsednika Srbije i ocenio da Vuk Jeremić ni po kojem osnovu ne može biti kandidat opozicije.

„Očekujem u narednih petnaestak dana javno pokazivanje jednog dela političke i kritičke javnosti šta misli o tome ko treba da bude naš kandidat. Nije moje da predložim gospodina Jankovića – to je lični stav, a naravno da će imati podršku Nove stranke ako se to desi“, rekao je Živković. 

Upitan da li bi podržao kandidaturu nekadašnjeg ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića, on je kazao da Jeremić „ni po kojem osnovu ne može da liči na kandidata proevropske opozicije“.

„Poslednji put je viđen kada je u prvom redu aplaudirao kada je (premijer Srbije Aleksandar) Vučić bio gost fondacije Klinton“, rekao je Živković. 

On je dodao da Jeremić „nije uradio ništa u političkom životu“ i da nisu poznati njegovi stavovi o važnim pitanjima u Srbiji. 

Jeremić „može da se kandiduje, ali bez podrške Nove stranke, sigurno“, rekao je Živković. 

DS za jednog kandidata opozicije

Poslanica Demokratske stranke Nataša Vučković izjavila je da se ta stranka zalaže da demokratska opozicija ima jednog kandidata na predsedničkim izborima 2017. godine. 

„Za nas je važno da sa svima razgovaramo, i to i činimo. Takođe, važno je da znamo koji je program zajednički kandidat zastupao. DS želi lidera koji je posvećen evropskoj Srbiji i koji zastupa takvu politiku“, rekla je Vučković.

Ocenila je da je zajednički kandidat najadekvatnije, programski logično i najčistije rešenje.  Vučković nije želela da govori o imenu kandidata opozicije, jer je rekla da nije dobro govoriti o tome i da se „razmatraju najbolje opcije“. 

Ona je ocenila da će predsednički izbori doneti pregrupisanje opozicije.

Šarović: Šešelj bi „rasturio“ Nikolića

Poslanik Srpske radikalne stranke Nemanja Šarović izjavio je da je bitno da predsednik Srbije bude iz opozicione stranke, a da je lider radikala Vojislav Šešelj „najzobiljniji opozicioni kandidat“. 

„Ako opet budemo imali predsednika Republike iz vladajuće partije, on će biti marginalna ličnost kao Tomislav Nikolić“, rekao je Šarović. 

On je dodao da je nerealno da iko osim Šešelja prođe u drugi krug predsedničkih izbora. 

„Ako Srpska napredna stranka bude podržala Tomislava Nikolića, on će proći u drugi krug i znate da je to duel koji čeka cela Srbija. Mislim da bi Vojislav Šešelj ‘rasturio’ Nikolića u tom drugom krugu jer je od njega i intelektualno i moralno i na svaki drugi način superiorniji“, procenio je Šarović. 

On je dodao da SRS i Šešelj imaju sve veću podršku u Srbiji i da je poštovanje iste ideologije i principa 26 godina „preporuka građanima da za njih glasaju“.

LDP: Opozicija nema zajedničkog kandidata 

Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović rekao je da opozicija nema zajedničkog kandidata za predsednika Srbije i da su navodni razgovori o tome alibi za nedostatak jasne politike.

„Sve ono što prati navodne razgovore je samo veliki alibi i paravan za naše nesposobnosti, za stranačku nesposobnost koja je došla do svog maksimuma“, rekao je Jovanović novinarima u parlamentu i dodao da predsednički izbori ne mogu biti kompenzacija da se napravi politička platforma.

On je dodao da način na koji se većina stranaka nosi prema predsedničkim izborima te izbore „unapred osuđuje na debakl“, da će rasuta stranačka energija dovesti do toga da opozicija natera Vučića da se kandiduje za predsednika i da za premijera „postavi svog Mirka Cvetkovića“.