Božović: Ponašanje Rističevića brutalizacija političke scene

Vesti 23. nov. 201608:38 > 08:38
Podeli:
Izvor: N1

Poslanik Demokratske stranke (DS) Balša Božović je izjavio za N1 da stranka neće dozvoliti da se pređe granica u ponašanju poslanika u parlamentu, poput nedavnog ponašanja poslanika Marijana Rističevića. Navodi da će DS uraditi sve da na predstojećim predsedničkim izborima bude jedan kandidat opozicije.

Božovića, koji je isključen sa sednice Skupštine Srbije, juče je obezbeđenje sprečilo da uđe u skupštinsku salu, a on tvrdi da još uvek ne zna razlog za to.

„Dobio sam opomene koje nisu u skladu s poslovnikom. Sve je krenulo kad sam tražio da se vlast i predsednica Skupštine ograde o ponašanje poslanika Marijana Rističevića koje predstavlja neki vid brutalizacije političke scene. Nakon toga je usledila salva uvreda i mislim da tako ne treba da se komunicira“, kaže Božović.

Dodaje da linija preko koje DS neće dozvoliti da se pređe granica u ponašanju poslanika, u navedenom slučaju Rističevića, i da se koristi nečija bolest zarad sticanja političkih poena. Kaže da je cilj DS bio da se vrati dostojanstvo parlamentu: „Pokušali smo, ali nismo uspeli“.

On kaže da nije u redu ni to što je poslanik DS Goran Ješić psovao u Skupštini. Dodaje da je na delu konstantna verbalna agresija većine i navodi da DS ostaje pri odluci da se napusti skupštinska sala kad Rističević uzme reč sve dok se ne izvini.

„Kad je reč generalno o nasilju, ono je postalo na žalost svakodnevnica u Srbiji. Kad vidite da se glavnim urednicima pojedinih medija preti otvoreno smrću, ako imate slučaj Savamala koji se gura pod tepih, ako imate primer da ako ste bliski vlasti onda možete da radite šta hoćete poput Muamera Zukorlića, onda to nije Srbija kakva bi trebalo da bude u 21. veku“, smatra Božović.

Uradićemo sve da bude jedan kandidat opozicije

Božović tvrdi da će DS uraditi sve da bude jedan kandidat opozicije na predseničkim izborima.

„Mi se zalažemo za principe, a ne da jednog lidera promenimo drugim. Moramo da promenimo sistem vrednosti u društvu“, rekao je on.

Navodi da je zaštitnik građana Saša Janković „savršeno odradio svoj deo posla“ i da bi voleo da ga vidi u Demokratskoj stranci, dok je za Vuka Jeremića rekao da je „sjajan diplomata“.

Kaže da će DS izaći sa jasnim principima i da kandidat može biti samo onaj koji te principe prihvati.

„Jedan od principa je evropski put Srbije i da ne možemo više da sedimo na dve stolice, kao što to radi ova Vlada“, rekao je on.

DS bila u krizi, shvatili smo poruku birača

Božović objašnjava da je DS prvi put u svojoj istoriji, ali i na političkoj sceni u Srbiji generalno, imala neposredne izbore na kojima je izabrano rukovodstvo.

„U velikoj meri smo se konsolidovali, krenuli napred i imamo najavu velikog broja ljudi da će se učlaniti u našu stranku“, kaže Božović.

Dodaje da DS treba da deluje na način da rešava probleme građana ne samo kritikom, već i predlozima koji mogu da doprinesu boljitku društva.

„DS je bila u krizi u jednom prriodu, ali smo shvatili poruku birača. Smatramo sebe odgovornijim u odnosu an sve ostale aktere u opoziciji kad su u pitanju društvene promene pa ćemo, radeći čak i na svoju štetu, uraditi sve da građani mogu da žive u priostojnijoj zemlji“, kaže on.

Pogledajte celo gostovanje Balše Božovića: