U Skupštini po poslovniku, u skupštinskom holu drugačije

Vesti 22. nov 201618:11 > 18:23
Fonet

U Skupštini Srbije rasprava uglavnom po poslovniku i dnevnom redu, ali van nje, vlast i opozicija nastavili polemiku zbog burnih događaja prošlog petka.

U Skupštini Srbije je nastavljena sednica koja je u petak prekinuta posle incidenata, koji su obeležili to zasedanje. Ipak, ti događaji i danas su bili tema polemike pred novinarima.

U SNS-u tvrde da nikada nije bilo organizovanog napada, kako to danas radi pokret Dosta je bilo i kao i premijer Vučić, tvrde da je njihov krajnji cilj destabilizacija Srbije. Opozicija odgovara da je na delu strahovita zamena teza i da, ako neko podstiče i priziva nasilje – onda je to upravo vlast.

„Danas pristajem da svi budete u pravu, osim mene, ali da radimo“, rekla je predsedniica Narodne skupštine Maja Gojković.

I radili su, odnosno nastavili sednicu koju je u petak prekinuo verbalni sukob između poslanika vlasti i poslanika opozicije.

Neuobičajeno mirna skupštinska sednica na kojoj poslanici poštuju poslovnik i drže se dnevnog reda. Tako je, međutim, bilo samo unutra. U skupštinskom holu – druga priča. Jer sećanja na prošli petak još su sveža, naročito kod poslanika DJB, koji su izbačeni sa sednice. Tvrde, bez razloga.

„Vi se vratite nazad na sve stenograme i video snimke i videćete da problemi uvek počinju tako što se iz poslaničke grupe SNS-a neko javi i krene da vređa i to najgore i to najgrubljim mogućim rečnikom, a predsedavajući gledaju na drugu stranu“, smatra predsednik pokreta „Dosta je bilo“ Saša Radulović.

„Najgori besprizornici“ – tom sintagmom poslanik vladajućeg SNS-a nazvao je poslanike DJB, a njihovg lidera Sašu Radulovića uporedio s Aljbinom Kurtijem, poslanikom kosovske opozicije, koji je u tamošnjoj skupštini bacio suzavac.

„Pokušavaju da izazovu incident, fizički incident. Mi smo se nekoliko puta uverili, došli na fantastičnu ideju – da se organizovano zalete ka poslaničkim grupama gde sedi SNS pokušavajući da izazovu bilo kakav fizički kontakt, prizivajući ga bukvalno“, navodi poslanik SNS Vladimir Orlić.

Sličnog mišljenja je i premijer Aleksandar Vučić koji se, dan nakon incidenta u skupštini, zapitao da li to opozicija želi incident koji bi izazvao krvoproliće na ulicama. Koalicioni partner SPS tvrdi da se percepcija premijera bazira na činjenicama.

„Ono što trenutno radi opozicija u parlamentu, imajući u vidu nemogućnost da se destabilizuje Vlada, verovatno je pokušaj da se destabilizuje parlament“, kaže Neđo Jovanović, SPS

Ne menjajte teze, odgovara na optužbe opozicija.

„Atentati, državni udari, to je ono što proizvodi upravo vrh vlasti, a ne opozicija“, smatra samostalni poslanik Đorđe Vukadinović.

„Čudno mi je da je premijer povezao poziv njemu lično da osudi ponašanje Marjana Rističevića sa našom navodnom željom? To su nespojive stvari“, kaže Balša Božović, DS.

Poslanik Marjan Rističević, čiji je tvit o lečenju ćerke jednog od poslanika DS-a i izazvao buru u parlamentu, danas nije bio u skupštinskoj klupi, iako je neko vreme bio u zgradi Skupštine.