U Skupštini ponovo burna rasprava i isključeni mikrofoni

Vesti 22. nov 201616:45 > 17:30
Fonet

Raspravu o amandmanima na Zakon o sprečavanju nasilja u porodici obeležila je polemika poslanika opozicionih stranaka Dveri i Pokreta "Dosta je bilo" koji su iznosili primedbe na Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, i poslanika SNS koji su ih optužili da iznose "spinovane amandmane". Sednica nastavljena posle kratke pauze.

Predsedavajući Veroljub Arsić je više puta isključio mikrofon poslanicima DJB koji su se više puta pozivali na povredu Poslovnika, što je lider DJB Saša Radulović ocenio kao „verbalno nasilje“. 

Radulović: Problemi nastaju jer se dozvoljava vređanje 

Radulović je rekao da problemi u Skupštini nastaju isključivo kada predsedavajući ne poštuje Poslovnik, kad „dozvoljava vređanje“ i zloupotrebljava svoju poziciju. 

„Inaće, oduzimanje reči – a to ste mi ovde uradili dva puta, a pre toga poslanici Stamenković, to vam je verbalno nasilje u Skupštini, gde vi držite reč i ne date nikome drugom da govori“, kazao je Radulović. 

Prethodno je poslanik Dveri Boško Obradović zapitao vladajuću SNS da li ovim zakonom priznaju da ministarstva međusobno nemaju nikakvu koordinaciju i komunikaciju. 

„Da li vi gospodo naprednjaci, ovim zakonom priznajete da je kompletna državna uprava loša, da između nje nema nikakve koordinacije, da unutar ministarstva nema koordinacije, da vi morate da donesete poseban zakon kojim ćete ljude naterati da sarađuju“, pitao je on. 

SNS: Opozicija predlaže „spinovane“ amandmane

Poslanica SNS Marija Obradović je ocenila da ovaj zakon može mnogo da popravi i optužila opoziciju da iznosi „spinovane amandmane“. 

„Mislila sam da će poslanici opozicije da prestanu sa ovim smešnim spinovanjem i obrazlaganjem amandmana, jer ako ste se već par puta pozvali na veoma važne institucije u okviru vladinog sektora, organizacija, koji su pisali značajne amandmane koji su delom usvojeni na ovaj zakon, očekivala sam da se konsultuju i oko spinovanih amandmana“, navela je ona. 

Poslanica DJB Branka Stamenković ocenila je da nema smisla da se opozicija naziva smešnom i da se optužuje za „spinovanje“. Ona je rekla da je nastup opozicije konstruktivan i da želi da popravi zakon koji je pisan na brzinu, „zbrčkan“, pun grešaka i nedostataka i da se usvaja po hitno postupku. 

„Molila bih kolege poslanike vladajuće većine da se naviknete malo i na to da će opozicija više biti kritično nastrojena i da je to prirodno, ali molim vas cenite to, da mi nikoga ne vređamo i da mi nikada ne nastupamo kao što to recimo radi šef vaše poslaničke grupe“, navela je ona. 

Predsedavajući Skupštine Veroljub Arsić rekao je da je razumeo i da nema potrebe da više govori. 

Stamenković je zbog toga negodovala jer je kako je rekla nije završila izlaganje, a lider DJB Saša Radulović reklamirao je povredu poslovnika. 

„Ne možete usred njenog govora da je prekinete i kažete – ja sam razumeo. Ona ima dva minuta da to kaže“, kazao je Radulović, a potom mu je mikrofon isključen. 

Branka Stamenković zamolila je predsedavajućeg da sam sebi izrekne opomenu jer „najviše narušava red na ovoj sednici“. 

„Ne dopuštate konstruktivnu diskusiju, oduzimate reč“, navela je ona. 

Stamenković je kazala da ovo nije „skupština SNS“, već Narodna Skupština i da je narod birao različite predstavnike. 

Ona je zamolila predsedavajućeg da poštuje pravo drugog da kaže suprotno mišljenje. 

Veroljub Arsić je rekao da će posle sledećih izbora poslanici Stamenković „dati pravo da mu izrekne opomenu“. 

„Samo ćete prvo morati da pobedite na tim izborima“, kazao je on. 

Poslanik Miroslav Aleksić iz Narodnog pokreta Srbije rekao je da je predsedavajući iz današnje „mirne, konstruktivne rasprave“ dozvolio da jedna poslanica SNS isprovocira opoziciju, time što kaže da su predlozi amandmana koji predlažu smešni ili „spinovani“. 

„Poslanica je na taj način ne samo uvredila poslanike opozicije, već i poslanike vlasti i predlagača zato što je značajan broj amandmana opozicije predlagač“, rekao je Aleksić nakon čega mu je predsedavajući izrekao opomenu, a njegovoj poslaničkoj grupi oduzeo dva minuta za diskusiju. 

Kako je obrazložio predsedavajući Arsić, Aleksić je hteo da nastavi sa opstrukcijom parlamenta. 

„Diskusiju oko poslanice Marije Obradović smo završili“, rekao je Veroljub Arsić.