Legija: JSO pobunom tražio da radi po zakonu i Ustavu

Vesti 22. nov 201614:24 > 19:19
AFP/Koca Sulejmanovic (arhiva)

Svega dan pošto se navršilo 15 godina od pobune Jednice za specijalne operacije, Milorad Ulemek izneo je odbranu na suđenju za to delo. Ulemek je na suđenju istakao da se za 15 godina nije čulo ništa novo o tom događaju. On je istakao da država nije bila ugrožena, a da su pripadnici JSO samo tražili da rade po zakonu i Ustavu.

Milorad Ulemek Legija je priliko iznošenja odbrane podsetio da je optužnica napisana tek posle 10 godina, i to na osnovu privatne krivične prijave porodice Zorana Đinđica. On smatra da optužba za oružanu pobunu ne može da opstane jer je, kako kaže, na prvom suđenju dokazano da država nije bila ugrožena.

„Pripadnici Jednice branili su Ustav i zakone, a protiv njih su na sudu svedočili oni koji su ih kršili. Slučaj je predstavljen kao da je JSO bila protiv Haga, što nije bilo tačno. Mi smo samo tražili da se to pitanje reši zakonom. Ako su pripadnici Jedinice krivi što su tražili da rade po zakonu, onda smo svi krivi“, rekao je Ulemek na sudu.

Pored Ulemeka odbrane su izneli i ostali optuženi, osim Zvezdana Jovanovića, koji će to uraditi na narednom ročištu. Oni tvrde da se nije radilo o pobuni, već protestu. Oni su negirali da su predstavljali opasnost za državu i građane.

Jedan od optuženih Duško Maričić je govorio nezrazumljivo i nepovezano, а u jednom trenutku je čak rekao i da mu je Ulemek naredio da ubije Ivana Stamoblića, za šta su obojica osuđeni na 40 godina zatvora. Sud je dva puta opomenuo Maričića zbog psovki koje je upotrebio, a branioci su kritikovali veštake koji su utvrdili da je on psihički sposoban za suđenje. Zbog toga su tražili da ga pregleda psihijatar i ponovo utvrdi da li može da učestvuje u procesu.

Osmorica bivših pripadnika JSO optuženi su za oružanu pobunu, jer su, kako je navelo Tužilaštvo u optužnici, otkazali poslušnost komandi i dva puta, naoružani, blokirali autoput – kod Vrabsa i kod Centra Sava u Beogradu. Tužilaštvo taj događaj smatra uvertirom u atentat na Zorana Đinđica, jer je, kako su naveli, država tada pokazala svoju slabost, što je godinu i po dana kasnije omogućilo da dođe do ubistva premijera.