Babić: Novim zakonom zaposlenima u Agenciji velike obaveze

N1

Nacrt novog zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, koji je izradilo Ministarstvo pravde, donosi veća ovlašćenja ovom telu i bolje mogućnosti za kontrolu imovine i prihoda funkcionera, ali ima i odredaba koje, ukoliko se ne promene, mogu da naprave probleme, izjavila je direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić.

Babić je na debati povodom nacrta zakona koj treba da bude usvojen do kraja godine ocenila da taj zakon donosi brojne značajne novine, ali je izrazila nezadovoljstvo odredbama koje se tiču prava i ovlašćenja zaposlenih u Agenciji.

Na skupu koja je održan na beogradskom Fakultetu političkih nauka, primedbe i zamerke dirkektorke Agencije danas nije imao ko da čuje, pošto niko od zvaničnika iz Ministarstva pravde nije došao. Kako je navedeno, javna rasprava o nacrtu zakona je završena 15. novembra, a nije održan nijedan okrugli sto.

Direktorka agencije za borbu protiv korupcije ukazala je da se uvode velike obaveze i odgovornost za službenike i sve zaposlene u Agenciji za borbu protiv korupcije, ali izostaju bilo kakva dodatnih prava što otežava njihov položaj.

„Zaposleni u Agenciji bi imali sve obaveze kao i javni funkcioneri, a u slučaju da povrede zakon snosili bi teže posledice nego javni funkcioneri. To znači da bi svako u Agenciji, od radnika u pisarnici do državnog službenika na najvišem položaju, bio dužan da prijavljuje imovinu kao da je funkcioner, a nije. U slučaju da povredi zakon taj službenik bi mogao da dobije otkaz, dok funkcoiner dobija preporuku za razrešenje koja nije obavezujuća“, ukazala je Babić.

Neki predlozi nisu prihvaćeni

Ona smatra da će zbog toga kvalitetan kadar izbegavati da se zaposli u tom telu.

Babić je izrazila zadovoljstvo zbog toga što se novim propisima predviđa ukidanje mogućnosti obavljanja višestrukih „kumulatvinih“ funkcija, ali ne i time što se onima koji prema starim pravilima za to već imaju odobrenje omogućava da ih zadrže.

Direktorka agencije je ukazala da nije prihvaćen predlog agencije prema kojem se tim funkcionerima daje rok od šest meseci se opredele koji će položaj zadržati, pa će oni te funkcije moći da obavljaju i po stupanju na snagu novog zakona.

Nije prihvaćen ni predlog da se produži rok zastarevanja prekršaja iz delokruga Agencije za borbu protiv korupcije sa godinu dana na pet godina.

Kao pozitivo ocenila je to što će Agencija dobiti pravo neposrednog uvida u druge organe i podatke koji su neophodni za efikasniju kontrolu imovine i prihoda funkcionera.

Babić je podsetila i da je cilj novih propisa da se u potpunosti upodobe sa evropskim standardima i ukazala da i EU insistira na tome da Agencija za borbu protiv korupcije ima veća ovlašćenja.

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić ukazao je na to da je neophodno i Ustavom preciznije definisati rad nezavisnih tela, među kojima je i Agencija za borbu protiv korupcije.

Nenadić smatra i da novim propisima treba bolje urediti „funkcionerske kampanje“, kako bi se sprečilo da na predstojećim izborima bude novih zloupotreba i mešanja političkih i državnih funkcija.

Profesor Fakulteta političkih nauka Dejan Milenković ocenio je da u nacrtu zakona postoje sporne formulacije kada je reč o finansiranju agencije, kao i o izboru člnova Odbora Agencije za borbu protiv korupcije.

Detaljnije u prilogu Đorđa Naskovića: