Novi Sad: Bilborde krase zapostavljeni heroji – uspešni đaci

Vesti 20. nov 201615:40 > 15:41
N1

Na 20 bilborda širom Novog Sada postavljene su fotografije 120 najboljih učenika iz tog grada. Akciju promocije najuspešnijih osnovaca i srednjoškolaca, "Učim, znam, vredim" pokrenula je grupa entuzijasta, a cilj im je da skrenu pažnju na uspehe mladih ljudi koji su nepravedno zapostavljeni u javnom prostoru.

Ko kaže da su bilbordi tu kako bi reklamirali samo proizvode? U Novom Sadu, na panoima se reklamira i talenat.

Katarina flautu svira pet godina, a za to vreme osvojila je čak devet prvih mesta na republičkim i međunarodnim takmičenjima. Ipak, da će zbog toga jednog dana ugledati svoj lik na reklamnom panou, nije ni pomišljala.

„Osećala sam se neverovatno. Nikad nisam ni pomislila da ću sebe gledati na bilbordu i da će me drugi primetiti i doći mi na ulici i reći – hej, video sam te na bilbordu – osećam se…neverovatno. I drugari me spominju stalno u školi…divno je“, kaže Katarina Sladojević, učenica petog razreda Muzičke škole „Josip Slavenski“. 

„Prostor za one koji su dobri“

Upravo takav osećaj inicijatori akcije želeli su da postignu kod najboljih mladih programera, fizičara, muzičara i mnogih drugih. Međutim, pored toga, kažu, želeli su da pošalju i jasnu poruku da najbolji među nama ne mogu da dođu do izražaja.

„Ideja je nastala u trenutku kada smo shvatili da je medijski prostor prezasićen ljudima čija je vrednost upitna, odnosno ljudima iz istog vrednosnog sistema i pomalo je počela da se gubi vera u društvu da uopšte postoje oni koji su dobri“, kaže Gordana Ivković, iz Udruženja za promociju društvene odgovornosti.

Do realizacije ideje došli su – jednostavno. Kad su čule za ideju, brojne firme donirale su novac, a popuste su dobili i na štampanje i zakup samih panoa. Kažu, tu nije kraj.

Osnovni cilj ove akcije, da se bilbordi poput ovog pojave u celoj Srbiji, već je delimično ostvaren – ove nedelje bilbordi će biti postavljeni i u Sremskim Karlovcima i Srbobranu, dok se do kraja decembra očekuju i u Temerinu.