Skat: Najvažniji događaji u Srbiji – izbori i ekonomski rast

Vesti 18. nov 201612:03 > 12:05
Tanjug/Sava Radovanović

Ambasador SAD u Srbij Kajl Skat smatra da su najvažniji događaji u Srbiji u 2016. godini bili vanredni parlamentarni izbori, formiranje nove vlade i ekonomski rast.

„U Srbiji se već vidi put ka boljoj budućnosti i Srbija je postala sidro stabilnosti ovog regiona, ali i motor rasta u regionu, što je važna stvar. Ekonomski optimizam je sve veći u Srbiji“, odgovorio je Skat na pitanje novinara koji događaji su po njegovoj oceni obeležili ovu godinu u Srbiji.

Skat, koji je danas u poseti Čačku, istakao je da je za deset meseci koliko je ambasador u Srbiji mnogo putovao po unutrašnjosti i da je primetio da je infrastrukura svakoga dana sve bolja. Dodao je da je izgradnja deonice autoputa od Ljiga do Preljine, kojom je danas putovao, „veoma važan korak napred“.

Američki ambaasdor se danas prisustvovati obeležavanju godišnjice operacije Halijard u Pranjanima kod Gornjeg Milanovca, gde su za vreme Drugog svetskog rata meštani spasili 500 američkih vazduhoplovaca.

On je ocenio da je važan događaj koji govori o junaštvu Srba koji su spasili američke vojnike, čuvali ih, hranili dok nisu evakuisani nazad u Ameriku.

„To je znak prijateljstva između Amerike i Srbije, koji je dugoročan. Mi smo bili saveznici u dva svetska rata i 134 godina našeg prijateljstva ima samo jedan kretak prekid, za vreme Miloševića kada smo se našli na različitim stranama. Ali, ja gledam u budućnost, mi smo tu da pomognemo Srbiji u ekonomskoj reformi. Američka preduzeća su zaintereovana za ovaj region i ono što im je važno je da ovaj region bude stabilan, da bude u ekonomskom rastu“, poručio je ambasador,

On je dodao da se u američkoj javnosti ne zna mnogo o operaciji Halijard i da bi trebalo više govoriti o tome.

„To je priča za jedan veliki film, priča o junaštvu i srpskom i američkom“, rekao je Skot.

Na pitanje novinara da li sluša ovogodišenjg dobitnika Nobelove nagrade za knjiženost američkog muzičara Boba Dilana, odgovorio je „slušam, naravno, ko ne sluša Dilana“.