Za 100 godina šest sahrana Dimitrija Tucovića

Vesti 15. nov 201619:09 > 19:15
N1

Bista i posmrtni ostaci Dimitrija Tucovića za poslednjih sto godina izmeštaju se po šesti put - prema rečima čelnika grada u Aleju velikana gde mu je i mesto, a na nezadovoljstvo potomaka i Užičana koji su želeli da se ostaci pohrane u njegovom rodnom Gostilju.

Istoričari upozoravaju – državi nasleđe srpskog velikana ne znači mnogo, a to je i ovim činom pokazala.

Šezdeset sedam godina bio je ukopan na beogradskom trgu Slavija, da bi u rano jutro 13. novembra počelo izmeštanje spomenika i ekshumacija posmrtnih ostataka Dimitrija Tucovića. Takav čin njegovi potomci ocenjuju sramnim.

„Takvog velikana uklanjati ranom zorom u nedelju, to je stvarno udar i na Srbe i na potomke Dimitrija Tucovića“, rekao je Miroslav Tucović, Dimitrijev potomak.

I dodaje – pre više od godinu dana pisali su dopise čelnicima Beograda sa samo jednom molbom:

„Da bar posmrtne ostatke prenesemo njegovoj kući u rodno Gostilje, jer to je jedan hrišćanski čin koji smo tražili. On je do sada imao pet sahrana za ovih 100 godina od kako je poginuo, i smatrali smo da ova šesta bude u Gostilju, da se čovek jednom upokoji i smiri“.

Tucović će mir naći na groblju, gde se ljudi i sahranjuju, poručuje gradski menadžer Goran Vesić i dodaje – njemu je i mesto u Aleji velikana.

„Dimitrije Tucović pripada Srbiji, ne pripada samo svojoj porodici, jer je svojim delom zadužio Srbiju i imamo pravo kao Skupština Beograda da donesemo takvu odluku, jer tu su sahranjeni najznačajniji Srbi“, rekao je Vesić.

Izmeštanje je počelo uz pomoć teške mehanizacije, dok se kraj očekuje uz najviše državne i vojne počasti, obećava gradski menadžer.

Za političare, makar deklarativno, lik i delo osnivača Srpske socijaldemokratske partije i borca za radnička prava nisu predmet spora. Istoričari, pak, upozoravaju – u poslednjih 25 godina nasleđe Dimitrija Tucovića je na svim nivoima potpuno zapušteno.

„Reč je o jednoj amneziji kada je ovaj slučaj u pitanju, ili namernom zanemarivanju i sada imamo situaciju da se taj spomenik menja jednom fontanom koja je poprilično bezlična i ukoliko je uporedimo sa pitanjima koja je pokretao Dimitrije Tucović, zaista dolazimo do nekih suštinskih pitanja – gde je Srbija danas i koji su uzori Srbiji“, kaže Danilo Šarenac, naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju.

Socijalista, beskompromisni borac za istinu, argumentovani kritičar vlasti – tako istorija pamti Tucovića koji je život izgubio u Kolubarskoj bici. Uprkos tome, njegove kritike na račun tretmana Albanaca toga doba nisu uvek bile dobrodošle. Spomenik Dimitriju Tucoviću biće ponovo postavljen između Trga Slavija i Ulice kralja Milutina na sredini budućeg parka.

Detaljnije u prilogu Jelene Petrović: