Mikić demantuje navode radnika ciglane "Resava"

Vesti 05. nov 201618:00 > 18:12
N1

Povodom priče o privatizaciji ciglane "Resava" iz Svilajnca koju je N1 emitovala u četvrtak, oglasio se Predrag Mikić, savetnik predsednika Tomislava Nikolića, za kog radnici, kao i novi vlasnik ciglane, sumnjaju da zbog ličnih interesa stopira ulazak novog vlasnika u posed.

Mikić međutim tvrdi da su te optužbe netačne i dodaje da je novi kupac fabrike bio na čelu tog pogona i do 2013. godine, te da je firmu još tada doveo do bankrota i stečaja, a sada želi da je preuzme i izbegne obaveze prema nekadašnjim poveriocima. Mikić dodaje i da očekuje da će nadležni državni organi utvrditi da li u postupanju novog vlasnika fabrike ima elemenata krivičnog dela.

U međuvremenu je svim radnicima, koji su već peti dan u štrajku, poslata disciplinska mera o isključivanju sa posla na tri meseca, zbog, kako se navodi u saopštenju, povrede radnih obaveza i neizvršavanja naloga direktora tj. prvog čoveka firme „Status integral“. Ta firma je do juna meseca bila zakupac ciglane, a skoro pet meseci kasnije i dalje odbija da pogon preda novom vlasniku.

Podsećamo, radnici su pre pet dana stupili u štrajk jer im plate nisu isplaćene od maja, a od avgusta im je onemogućen ulazak u fabriku.

Ciglana je do 29. juna bila u vlasništvu firme „Jarčujak promet“, kada ju je na javnoj licitiaciji od države otkupio konzorcijum „Ivan Stančić i drugi“. Ključeve je u roku od osam dana trebalo da im preda stečajni upravnik te firme. Međutim, to se ni pet meseci kasnije, nije desilo.