Zaposleni u RTK pet meseci bez plata, TV bez telefona

Vesti 02. nov 201614:51 > 14:54
N1

Zaposleni Radio-televizije Kragujevac (RTK), koja je privatizovana pre godinu dana, protestovali su danas ispred zgrade televizije zbog pet neisplaćenih zarada. Posle privatizacije na radiju emituju reprize, dok na TV uživo emituju centralnu informativnu emisiju koju potom repriziraju.

Novinari RTK su na protestu pozvali nadležne organe da preispitaju privatizaciju tog medija, „jer ne pristaju da budu žrtve još jedne katastrofalne privatizacije u Srbiji“. Oni su upozorili da im je ugrožena egzistencija, ali da svoj posao i dalje obavljaju profesionalno i da su dešavanja u toj medijskoj kuću „sramota i bruka za državu, novog gazdu i lokalnu vlast“.

Zaposleni su 11. oktobra pozvali Ministarstvo privrede da izvrši inspekciju jer sumnjaju da vlasnik RTK, biznismen iz Kruševca Radoica Milosavljević, ne poštuje kupoprodajni ugovor. Poverenik Ujedinjenog granskog sindikata „Nezavisnost“ u RTK Goran Antonijević kaže da je ministarstvo 20. oktobra donelo rešenje i obavestilo zaposlene da u inspekciju mogu da dođu tek od 1. novembra.

„Mogu samo da zamislim koliko će još meseci da bude potrebno Ministarstvu da natera vlasnika da ispoštuje kupoprodajni ugovor ako nastave ovim tempom“, rekao je Antonijević.

Predstavnik sindika kaže da je račun televizije u blokadi zbog oko 18 miliona dinara, da su isključeni telefoni, internet, nema papira za štampu, benzina, a Regulatorno telo za elektronske medije (REM) je najavilo da u narednim danima može da ukine frekvenciju RTK zbog neplaćenih računa.

„Pet meseci nismo primili platu. A pre toga tri, a pre toga dva. A stalno smo išli na terene i nismo postavljali pitanje i nismo pridikovali nikom“, kaže novinarka Gordana Mirović.

Njen kolega sa Radio Kragujevca, Jugoslav Barjaktarević, kaže da za medije van Beograda nikada nije bilo gore vreme.

„Za ovu medijsku kuću, a i za medije uopšte, van Beograda, nikada nije bilo gore vreme. Ni u vreme Slobodana Miloševića nije bilo ovako loše. Gazdu program, očigledno, ne interesuje“, ističe Barjaktarević.

Predsednik Granskog sindikata za kulturu, umetnost i medije „Nezavisnost“ Dragan Milanović rekao je da je od Ministarstva kulture i informisanja zatražio da razgovaraju o situaciji u RTK. On je dodao da su lošoj materijalnoj situaciji u medijima „kumovala“ i medijska udruženja jer su podržala medijsku strategiju koja je podrazumevala izlazak države iz medija. Milanović kaže da slične probleme imaju i novinari u Novom Pazaru.

„Divnu regulativu u Evropi da država ne treba da bude vlasnik medija i jedan divan pravni okvir presadili su u jednu državu u kojoj nema prava i nikakvih pravnih okvira. To je isto kao kada uzmete najbolje seme kukuruza koje u Vojvodini uspeva, a ako ga zasadite u pustinju uvenuće“, rekao je Milanović i dodao da medijska strategija ne može da opstane i da će sindikat tražiti da ona bude promenjena.

Vlasnik Radoica Milosavljević kaže da je do sada investirao 150.000 evra u opremu RTK, dok u štrajkačkom odboru kažu da je uložio 10.000. Zaposleni zbog toga traže od Ministarstva privrede da prispita privatizaciju RTK.

U RTK radi 67 novinara i drugih medijskih radnika od kojih se oko 30 prijavilo u poslednjoj anketi poslodavca za dobrovoljni odlazak uz otpremninu i isplatu svih zaostalih zarada.

Grad Kragujevac dve godine nije raspisao konkurs za sufinansiranje projekata u informisanju. Za RTK ostalo je još godinu dana za realizaciju socijalnog programa, jer posle toga vlasnik može da otpusti koga hoće.