Vučić razgovarao sa Orbanom, Gruevskim i Ramom

Vesti 17. dec 201408:36 > 12:22
Tanjug/Rade Prelić

Premijer Srbije Aleksandar Vučić nastavio je, povodom Trećeg sastanka šefova vlada Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, bilateralne razgovore sastancima sa premijerima Mađarske, Makedonije i Albanije - Viktorom Orbanom, Nikolom Gruevskim i Edijem Ramom.

Projekat izgradnje brze pruge Beograd – Budimpešta je ekonomski veoma važan projekat za obe zemlje, ali on ima i istorijski značaj jer integracija regiona nije samo diplomatska fraza već znači preduzimanje konkretnih koraka za povezivanje zemalja regiona, što ovaj projekat omogućava – zaklučeno je na sastanku predsednika Vučića i Orbana.

Premijer Vučić naglasio je da su odnosi Srbije i Mađarske, odnosi puni poverenja, da će projekat brze pruge Beograd – Budimpešta, koji je od ključnog značaja za obe zemlje, te odnose dodatno ojačati.

„Posvećeni smo ovom projektu. Naš cilj je da studija izvodljivosti i svi projekti budu završeni do juna sledeće godine kako bi pruga bila izgrađena do juna 2017“, istakao je premijer Vučić.

Predsednik mađarske Vlade čestitao je srpskom kolegi na hrabrosti za sprovođenje mera fiskalne konsolidacije i istakao da je to velika šansa za Srbiju da se vrati na pravi put, put uspešnih zemalja. „Dobro je imati uspešne susede jer to našu saradnju i naše mogućnosti za sprovođenje zajedničkih projekata čine još lakšim i boljim“, istakao je Orban.

Dvojica premijera razgovarali su i o saradnji u oblasti poljoprivrede, većem učešću mađarskih kompanija na srpskom tržištu, kao i saradnji policija dve zemlje, navodi se u saopštenju.

Pruga će u kasnijoj fazi stići i do Makedonije

Tanjug/Rade Prelić

Vučić je sa premijerom Makedonije Nikolom Gruevskim takođe razgovarao o izgradnji pruge Beograd – Budimpešta, koja u kasnijoj fazi treba da poveže Makedoniju i Grčku sa centralnom Evropom.

Premijer Srbije je tokom sastanka sa Gruevskim, predložio formiranje tima od predstavnika Ministarstava finansija dve zemlje, koji će raditi na detaljima vezanim za projekat brze pruge.

Dvojica premijera razgovarali su o bilateralnim odnosima, infrastrukturnim projektima i izgradnji pruge Beograd – Budimpešta preko Skoplja do Atine. Teme razgovora bile su i kulturna, trgovinska i saradnja u oblasti energetike.

Vučić razgovarao sa Ramom

Tanjug/Rade Prelić

Vučić se sastao i sa premijerom Albanije Edijem Ramom, sa kojim je razgovarao o bilateralnoj saradnji, infrastrukturnim projektima i evropskim integracijama.

Dvojica premijera konstatovala su da postoje potencijali za razvoj saradnje u oblastima ekonomije, energetike i kulture.

Poseban interes postoji na planu jačanja saradnje u oblasti povećanja obima robne razmene, naglašeno je na sastanku dvojice premijera kojem su prisustvovali i ministri policije, trgovine, ekonomije, obrazovanja, saobraćaja i energetike.

Očekuje se da će mehanizam Kina CIEZ dati svoj doprinos i na planu realizacije zajedničkih infrastrukturnih projekata, naročito projekat modernizacije železničke pruge Beograd – Podgorica i Beograd – Bar, navodi se u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Naglašena je i potreba za sprovođenjem u delo i zajedničkim nastupom pred evropskim fondovima u vezi sa zajedničkim projektima predloženim tokom Berlinkog procesa u avgustu ove godine.

Rama istakao je mogućnost stvaranja partnerstva između Srbije i Albanije koji bi poslao veoma važnu poruku o regionalnoj saradnji.

Predstavnici 16 zemalja učesnica Samita „Beogradski susret“ poručili su juče da je saradnja sa Pekingom neophodna starom kontinentu, ocenivši da je ključno osmisliti dobre projekte i efikasno ih primeniti.