Radnici Zastava INPRO na lekarskim pregledima

Vesti 01. nov 201612:52 > 13:45
N1

Preostalih desetak invalida rada kragujevačke firme Zastava INPRO, koji do sada to nisu učinili, danas su obavili lekarski pregled u Zavodu za zaštitu zdravlja radnika u Kragujevcu.

Zoran Lončar, invalid rada koji 22 dana štrajkuje glađu, za N1 je potvrdio da su na zdravstveni pregled otišli svi štrajkači glađu, oni koji žele i oni koji nisu za invalidsku penziju.

Tokom višednevnih pregovora naših predstavnika i direktora Grupe Zastava vozila Dragana Srejovića, on je više puta insistirao da svi odemo kod doktora na pregled, kako bi se utvrdio stepen našeg invaliditeta. Želim da radim do penzije, nisam zainteresovan za invalidsku penziju, a došao sam u Zavod da mi kasnije ne spočitavaju da je moj invaliditet upitan“, kaže za N1 Zoran Lončar.

Prema rečima Stevana Pušonje, predsednik Štrajkačkog odbora Zastave INPRO, svi invalidi su bili kod lekara, ali konačnog raspleta oko štrajka glađu i dalje nema.

Zbog nedoumica u javnosti da li se štrajk glađu završava time da mi odemo u invalidsku penziju, želim da pojasnim da je reč o lekarskom pregledu za obradu za izlazak pred invalidsku komisiju. To je prvi korak“, naglašava za N1 Stevan Pušonja.

Prošle nedelje predstavnici štrajkača glađu Zastave INPRO bili su u Filijali Fonda PIO u Kragujevcu, gde su obavešteni o visini eventualne invalidske penzije za svakog radnika ponaosob.

Invalidi rada su nakon toga bili razočarani visinom penzija, koje bi iznosile od 14.200 do 23.800 dinara, po radniku, u zavisnosti od dužine radnog staža i stepena invaliditeta.

Radnici zainteresovani za odlazak u invalidsku penziju

Radnici sa invaliditetom, koji od 11. oktobra štrajkuju glađu u fabrici Zastava INPRO u Kragujevcu zbog neisplaćenih zarada i najava da će biti proglašeni za tehnološki višak, zainteresovani su za odlazak u invalidsku penziju, rečeno je agenciji Beta u Štrajkačkom odboru.

Član Štrajkačkog odbora Ljubica Vranić rekla je da je desetak radnika danas otišlo u Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika (nekadašnju Medicinu rada), zbog pregleda i pribavljanja dokumentacije koja im je potrebna da se prijave za invalidsku penziju. Ostali štrajkači su prijave za invalidsku penziju podneli prethodnih dana i očekuju rezulate komisije.

„Invalidske penzije su vrlo male. Ono što smo mi videli u Fondu PIO, imali bismo od 14.000 do 25.000 dinara, za one naše kolege koje imaju 37 godina radnog staža. Većina će imati ispod 20.000 dinara invalidsku penziju, a samo njih troje ili četvoro imaće više od 20.000 dinara zbog dužeg radnog staža“, rekla je Ljubica Vranić.

Ona je rekla da ima obećanja da će oni koji odlaze u invalidsku penziju dobiti i socijalni program, ali i da o tome „nema ništa zvanično na papiru“.

„Borimo se i čekamo da se razreši ova naša agonija. Nadamo se da će biti nešto pozitivno rešeno za nas“, rekla je Vranić.

Ona je objasnila da je predlog za odlazak u invalidsku penziju došao od direktora Grupe Zastava vozila, u okviru koje radi i fabrika Zastava INPRO.

U štrajk glađu ušlo je 28 invalida rada druge i treće kategorije, među kojima ima nekoliko i ratnih vojnih invalida. Svi imaju od 27 do 37 godina radnog staža.

Prema rečima Vranićeve, zdravstveno stanje štrajkača glađu je i jutros loše, a trojica radnika su u ambulanti na dodatnom ispitivanju jer im je juče prilikom intervencije lekara Hitne pomoći ustanovljen visok krvni pritisak i povišen šećer u krvi. Među njima je i predsednik Štrajkačkog odbora Stevan Pušonja koji je primao infuziju.