Miščević: Nakon izveštaja EK 9. novembra sledeći tek 2018.

Vesti 01. nov. 201611:00 > 12:47
Podeli:
Izvor: Tanjug / Sava Radovanović

Godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u evropskim integracijama očekuje se 9. novembra, a naredni tek posle dve godine - 2018, izjavila je u Beogradu šefica pregovaračkog tima Srbije u pregovorima o članstvu u EU Tanja Miščević.

Na skupu „Implementacija aktivnosti predviđenih Akcionim planom za poglavlje 23″, ona je rekla da će Komisija za razliku od dosadašnje prakse naredni izveštaj objaviti 2018, a da će se u međuvremenu objaviti takozvani non pejper, u kome će biti evidentirano ono što je urađeno u prethodnom periodu i biće manji po obimu u odnosu na godišnje izveštaje.

Miščević je dodala da Savet EU razmatra poglavlja 5, 25 i 26 u pregovorima o članstvu sa Srbijom.

„Jako smo zainteresovani da ih otvorimo do kraja godine“, rekla je Miščević.

Poglavlje 23 ima 50 prelaznih merila

Srbija u Poglavlju 23 ima 50 prelaznih merila, ali će ih ispuniti aktivnostima koje je predvidela akcionim planu za to poglavlje, rekla je Tanja Miščević i dodala da prelazna merila ne predstavljaju ništa novo u odnosu na mere predviđene Akcionim planom za Poglavlje 23.

„To je jedan koncentrisan broj mera i mi sprovođenjem akcionog plana ispunjavamo i prelazna merila“, rekla je Miščevićeva.

Ona je rekla da će jedan od izazova biti sprovođenje mera u datom roku i da to, iako je manje važno od kvaliteta predviđene mere, ima „obračunsku vrednost“.

„Nama jeste važno da mere koje smo predvideli ispunjavamo u rokovima“, rekla je Miščević i ukazala na ulogu organizacija civilnog društva koje mogu na vreme upozoriti na kašnjenja.

Ona je istakla da je mnogo važniji kvalitet mera i da civilno društvo može pomoći u izradi kvalitetnih dokumenata sa težištem na implementaciji.

„Videli smo svi da se jako dobar dokument može izvitoperiti u primeni jer se tumači na način koji nije odgovarajući“, rekla je ona.

Kao izazov je izdvojila i nadzor nad sprovođenjem aktivnosti, u čemu takođe mogu pomoći organizacije civilnog društva.

Ditman: Velika uloga reforme pravosudnog sistema

Izvor : Tanjug / Sava Radovanović

Ambasador Nemačke u Beogradu Aksel Ditman je rekao da je dobro što je Poglavlje 23 otvoreno u julu, kao i da će Nemačka i dalje snažno podržavati Srbiju na njenom putu ka EU.

„Sada je važno da se mere iz Akcionog plana sprovedu u delo. U tome veliku ulogu ima reforma pravosudnog sistema. Od suštinske je važnosti da se izgradi pravni sistem koji je zasnovan na poštovanju vladavine prava, jako i nezavisno tužilaštvo i sudije“, rekao je on.

Podsetio je da je Poglavlje 23 vezano za osnovne vrednosti i načela na kojima se temelji Evropska unija, poput demokratije, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava, nezavisnog sudstva, slobode mišljenja i borbe protiv korupcije.

On je rekao da će unapredjenje vladavine prava ključno za poboljšanje investicione klime a time i održivog ekonomskog razvoja Srbije.

Benedikt: Napredak moraju da osete i građani

Zamenik šefa delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt rekao je da je otvaranje poglavlja 23 i 24, u julu bio znak da su pregovori Srbije o članstvu u EU na dobrom putu.

On je rekao da će oblasti obuhvaćene ovim poglavljima biti u fokusu Evropske komisije i članica EU do kraja pregovora i podsetio da se ta poglavlja o vladavini prva otvaraju i poslednja zatvaraju u pregovorima.

„U daljem toku pregovora napredak mora biti vidljiv i nama u EU, ali što je još važnije moraju ga osetiti i prepoznati građani Srbije“, rekao je on.