Kompromis: Radnicima u pravosuđu povećanje plata od 5 odsto

Vesti 31. okt 201618:01 > 18:26
Tanjug / Dragan Kujundžić

Predstavnici Ministarstva pravde na čelu sa ministrom pravde Nelom Kuburović i predstavnici Sindikata pravosuđa Srbije i Sindikata organizacija pravosudnih organa Srbije (SOPOS) pronašli su kompromisno rešenje o načinima unapređenja statusa i materijalnog položaja zaposlenih u pravosuđu. Sindikat prihvatio povećanje plata od pet odsto.

Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva pravde, na sastanku je formirana i zajednička radna grupa čiji je cilj izrada nacrta zakona „koji bi trebalo da na zaseban način uredi položaj zaposlenih u pravosuđu, kao i da regulisanje njihovog položaja izuzme iz Zakona o držanim službenicima i nameštenicima“.

Dodaje se da je tokom današnjeg sastanka, održanom u Ministarstvu pravde, dogovoreno da se nastave pregovori između predstavnika sindikata i ministarstva o daljem poboljšanju položaja zaposlenih u pravosuđu.

Predsednica Sindikata pravosuđa Srbije Slađanka Milošević je potvrdila za N1 da je došlo do kompromisa i da je sindikat prihvatio povećanje plata od pet odsto.

„Nastavljamo pregovore s Ministarstvom pravde, a cilj tih razgovora je da se budžetom za 2017. predvidi novo povećanje plata za 16.000 radnika u pravosuđu“, rekla je ona.

Podsetimo, Sindikat pravosuđa najavio je štrajk od 1. novembra ako se ne pronađe kompromis sa Ministarstvom pravde.

Slađanka Milošević je izjavila ranije da „ne razume zašto je premijer Srbije Aleksandar Vučić pravosuđu ostavio mogućnost izbora – povišice od pet odsto ili isplatu jednokratne pomoći.“