Leskovac: Epidemija salmonele u vrtićima, 21 dete obolelo

Vesti 31. okt. 201614:31 > 14:33
Podeli:
Izvor: N1

Zavod za javno zdravlje u Leskovcu proglasio je epidemiju salmonele u pet od 10 vrtića Predškolske ustanove "Vukica Mitrović", gde je 21 dete obolelo, a dvoje hospitalizovano.

Obolela su deca 2010. i 2014. godište, koja su ovih dana odlazila na rođendane u šest igraonica.

Najveći broj dece – 12, zaražen je tom stomačnom bakterijom u vrtiću „Lane“, a zaražene dece ima i u vrtićima „1001 radost“, „Cvrčak“, „Kolibri“ i „Ciciban.

Izvor crevne bakterije još nije utvrđen jer je uzet veliki broj uzoraka za analizu iz vrtića, njihove glavne kuhinje i distrubutivnih kuhinja, zatim su uzeti uzorci sa igračaka, kao i iz igraonica, sa radnih površina i opreme, kao i sa ruku zaposlenih.

„Svi vrtići su detaljno dezinfikovani po više puta, a juče smo izvršili anketiranje u porodicama obolele dece i tamo gde su deca imala simptome u vidu povraćanja i učestalih stolica“, rekla epidemiolog Jadranka Krasić.

Direktorka predškoslke ustanove Jasmina Anđelović Đorđević ocenila je da nema mesta za paniku budući da se zaposleni u vrtićima strogo pridržavaju uputstava Zavoda za javno zdravlje.

„Mi smo postupak i sprovođenje kompletnih mera zavoda sproveli do kasno sinoć, sledimo dalja upustva. Nema razloga za paniku i strah jer je sve pod kontrolom“, istakla je direktorka.

Dvoje dece uzrasta 2014. godine bila su hospitalizovana na Odeljenju pedijatrije u Opštoj bolnici u Leskovcu. Lečenje je uspešno završeno, pa su danas otpuštena kućama.

Salmonela je crevno zarazna bolest koja se prenosi putem hrane i kontaktom, a inkubacioni period traje najduže 72 časa.

Ovo je prva veća epidemija u leskovačkim vrtićima od 1998. godine kada je više od 200 dece bilo zaraženo šigelom.